Završen Dukafest

Film “Do kraja svijeta” (Till The End Of The World) holandskog autora Florens Bouvi proglašen je za najbolji igrani film Međunarodnog festivala studentskog filma “Dukafest”, koji je sinoć završen u Banjaluci.

Najbolji dokumentarni film je ostvarenje “Krik Apalača” (Appalachian Holler) njemačkog autora Matijasa Laveckog.

Na “Dukafest”, koji se otvoren 21. novembra, prijavljeno je oko 1.500 filmskih studentskih ostvarenja iz oko 90 zemalja, a prikazano je 50 filmova.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je na inicijativu resornog ministarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti pokrenuta ideja o obnavljanju festivala studentskog filma.

– Konstatovali smo da Republici Srpskoj nedostaje ovakva vrsta festivala, jer studentski film pruža priliku mladim ljudima da predstave široj javnosti svoj rad – navela je Đakovićeva na zatvaranju festivala.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je ovo važan festival jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena studentskim filmovima.

Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne samo studenata Akademije.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI