Zašto je čokolada, čokolada

Kada se pomisli na nešto slatko,uglavnom je to čokolada. Dodatak je mnogim kolačima,slasticama, dekoracijama. Nekada je nemoguće zamisliti poklon bez nje. Izdvojili smo nekoliko činjenica o ovoj poslastici.

Naučni naziv drveta odakle potiče čokolada “Theobroma cacao”, u prevodu znači “hrana za bogove”.

Prije gotovo 2500 godina čokoladu su, uglavnom u obliku pića , konzumirale Maje, dok su zrna kakaa koristili i kao valutu.

La Madeline

Najaskuplju čokoladu pravi kompanija Knipschildt, a pola kilograma košta 2600 dolara. Napravljena od 70 postotne Valrhona čokolade i slatke pavlake te se 24 sata namače u vaniliji i čistom ulju od tartufa. Kakao prah se dodaje ručno. Njeno ime je “La Madeline au Turffe”. Dospjela je u Guinnessovu knjigu rekorda zbog svojih skupocijenih sastojaka.

Čokolada stimulira proizvodnju endorfina, koji je poznat još i kao hormon sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizuje raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak.

Brojne studije nisu pronašle nikakva afrodizijačka svojstva kod čokolade, ali kažu kako postoji psihološki element pri kojem je osoba uvjerena da je čokolada afrodizijak, stoga tako i djeluje.

Ljubitelji čokolade pod manjim su stresom od ostalih, a jedno američko istraživanje iz 2010 godine govori  da imaju puno manje šanse oboljeti od depresije.

Prosječan stanovnik Švajcarske pojede oko 11 kg čokolade godišnje.  Također imaju i najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.

Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu – tamošnje trgovine godišnje prodaju više od 800 tona čokolade. Belgijski kradljivac ukrao je dijamante u vrijednosti od 28 miliona dolara nakon što je stekao povjerenje čuvara banke svakodnevno im nudeći čokoladu.

Industrija čokolade godišnje zaradi oko 110 milijardi američkih dolara. Tokom života, osoba pojede oko 160 kg čokolade.

Želite li svakodnevno uživati u kockici čokolade nakon obroka, stručnjaci se slažu da u tome nema nikakve opasnosti. Savjetuju ipak da odaberete čokoladu koja ima najmanje 60% kakaa.
S.Ć.M.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI