Zaprašivanje komaraca sljedeće sedmice

Zaprašivanje komaraca najvjerovatnije će početi sredinom sljedeće sedmice, a posebno će se voditi računa o naseljima gdje ih je mnogo i gdje su njihova prirodna staništa, potvrdio je za “Nezavisne novine” Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela”, preduzeća koje svake godine obavlja ovaj posao.

Napadi komaraca su, prema riječima građana, najučestaliji kraj rijeka, na kupalištima, kao i u parkovima, a često lete i u velikim rojevima.

“Komaraca sada ima najviše pored rijeka, pogotovo otkad su nastale vrućine. Naravno, većina građana sada traži osvježenje pored Vrbasa, zbog čega su na meti komaraca”, žali se jedna građanka.

Da situacija nije ništa bolja ni u parkovima, potvrdila je još jedna stanovnica Bajaluke, koja svakodnevno šeta u parku “Mladen Stojanović”.

“Nakon šetnje vratim se kući sa ujedima komaraca na rukama i nogama. Ponekad to nevjerovatno svrbi, a ponekad se čak pitam kakvi su to komarci”, žali se ova građanka.

Prema Šušnjarevim riječima, komaraca najviše ima uz obalu Vrbasa, kao i uz njegove pritoke i potoke koji se ulijevaju u njega, počevši od Dragočajske rijeke.

“Nema ih u toliko velikom broju da bi pravili veliku smetnju, ali ćemo sredinom sljedeće sedmice, s obzirom na to da nam vremenski uslovi to dozvoljavaju, najvjerovatnije uraditi prvi tretman zaprašivanja odraslih komaraca”, rekao je Šušnjar.

Dodao je da će već u subotu obići teren te odraditi i larvicidni tretman, odnosno zaprašivanje larvi.

“S obzirom na to da se u baricama zadržava stajaća voda i počinju da rade larve, mi ćemo za vikend vršiti zaprašivanje larvi”, kazao je Šušnjar.

Istakao je da će do kraja ljeta, kada komaraca bude u toliko velikom broju da smetaju građanima, uraditi još jedan tretman zaprašivanja komaraca.

“Tako da ćemo dva puta odraditi tretmane zaprašivanje odraslih komarca i jedan tretman zaprašivanje larvi”, dodao je Šušnjar.

Kako navodi, imaju sve potrebne mašine i hemijske preparate za izvođenje ovih radova te ističe da su u potpunosti spremni da sredinom sljedeće sedmice urade prvi tretman zaprašivanja komaraca.

Zaprašivanje komaraca će se vršiti uveče, od 20 do 22.30, u svim gradskim i prigradskim naseljima. Naknadno će biti objavljena tačna satnica kada i gdje će se vršiti zaprašivanje komaraca.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI