Zabranjena obuka vozača u vrijeme saobraćajnih “špiceva”

Gradske vlasti zabranile su od danas obuku kandidata za vozače u centru grada i na drugim, važnijim saobraćajnicama, sa ciljem sprečavanja gužvi u vrijeme najvećih saobraćajnih „špiceva“.
Zabrana se odnosi isključivo na periode najvećih zagušenja u saobraćaju, odnosno od 7.30 do 8.30 časova i između 15 i 17 časova, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema naredbi, u Aleji Svetog Save i Ulici kralja Petra I Karađorđevića, ubuduće je zabranjeno obučavanje i ispitivanje kandidata za vozače, u vremenu od 7.30 do 8.30 i od 15 do 17 časova, a koje predstavlja tzv. vršne časove u kojima se pojavljuju najveća saobraćajna opterećenja.

Naredbom su utvrđene ulice u centralnoj zoni urbanog područja grada gdje je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata za vozača kao što su ulice Ivana F. Jukića, dio Kralja Alfonsa te Gajeva.

Tu su uključene i ulice 12 beba, Sime Matavulja i Zdrave Korde, tj. ulice u kojima se nalaze Centar urgentne medicine i Služba hitne pomoći, čime se želi izbjeći mogućnost da se zbog obuke kandidata usporavaju vozila hitne pomoći.

I na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja, takođe je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata.
U Odjeljenju podsjećaju da na području Grada postoji dovoljan broj javnih parking prostora gdje se ne vrši naplata, te sa ovom regulativnom mjerom neće se uticati na sam kvalitet obuke.

– Naredba je donesena sa ciljem da se unaprijedi proces obuke vozača na području grada Banjaluke, a da ista ne utiče negativno na nesmetano odvijanje saobraćaja i smanjenje saobraćajne usluge – ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Početna obuka kandidata obavljaće se na novouređenom poligonu na prostoru između Bulevar Milutina Milankovića i Ulice Branka Perduva (kod Jelšingarada). Za ove potrebe, napravljen je poligon na površini od 3.500 kvadratnih metara.

– To je prvi poligon sa kružnom raskrsnicom od montažnih elemenata, na kojoj će budući vozači steći prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice. Takođe, poligon omogućava obučavanje vozača za parkiranje, promjenu i držanje pravca unutar saobraćajne trake, poštovanje prava prvenstva i drugo – kažu u Odjeljenju.

Ovom naredbom je predviđeno da se obuka vozača za teretnjake i autobuse može vršiti i na usponima na Starčevici ili ulicama Marije Dimić i Njegoševa, a sve u cilju kako bi se budući vozači teretnih vozila i autobusa što kvalitetnije obučili.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: