Zabilježeno više slučajeva virusa korona u školama, nema prekida nastave

U svega pet radnih dana nove školske godine u Srpskoj u osnovnim i srednjim školama već je zabilježeno više slučajeva virusa korona među učenicima koji su dolazili na nastavu.
Po posljednjim podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, zbog slučajeva po jednog zaraženog učenika virusom korona, do juče je na kućnu izolaciju od 14 dana upućena jedna grupa od 14 učenika sedmog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u Banjaluci, četiri učenika devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Modriči, jedna grupa učenika trećeg razreda Mašinske škole u Prijedoru, te jedno odjeljenje trećeg razreda Medicinske škole u Banjaluci, jer je zaražena učenica bila u kontaktu sa svim učenicima iz ovog odeljenja.

Istovremeno, njihovi nastavnici ostaju da rade u školama, a nadležni poručuju da zatvaranja škola u Srpskoj, ipak, neće biti.

Banjaluka
Najnoviji slučaj zabilježen je juče u banjalučkoj Medicinskoj školi, gdje je čitavo odjeljenje upućeno u izolaciju nakon što je virus potvrđen kod jedne učenice.
Svi učenici ostaju, po propisima, kod kuće narednih 14 dana. Dali smo im uputstva da se, ako se pojave simptomi, jave nadležnim ljekarskim službama. Uskoro će biti organizovana onlajn nastava. Svi njihovi nastavnici su bez simptoma i nastavljaju da rade u školi, s obzirom na to da su stalno provodili mjere zaštite od virusa korona, te se pretpostavlja da nije bilo ni prenosa. Nastavnici redovno koriste maske, a mi smo i učenicima već naredili da i oni koriste maske tokom nastave i te se mjere zaista poštuju – rekao je za Srpskainfo direktor ove škole Mirko Jović.

Nadležni, istovremeno, apeluju da roditelji ne šalju djecu u školu ako imaju sumnju ili primjete bilo kakav simptom bolesti, kako ne bi ugrožavali druge, ali i kako učenici ne bi provodili puno vremena u izolaciji.

– Apelujem da roditelji, ako primjete bilo kakve simptome kod svoje djece, taj dan ne šalju dijete u školu, već da se obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama da se provjeri da li ima ili nema virus. Bolje je da jedan dan dijete ne ide u školu, nego da zbog nekog ili nečijeg propusta dođe u školu i ugrozi ostale – poručio je premijer RS Radovan Višković.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI