Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje pristigla 21 prijava

Na javni konkurs za dodjelu pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, pristigla je 21 prijava, u okviru gradskog programa pronatalitetne politike kojim su izdvajanja iz gradskog budžeta za ove namjene uvećana za 62,5 odsto.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, sve validne prijave biće razmotrene i bodovane, a rezulatati objavljeni na gradskom sajtu.

Na ovaj konkurs, koji je zatvoren 2. jula, mogle su se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banje Luke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banja Luka.

Grad Banja Luka je za ovu podršku bračnim parovima obezbijedio 100.000 KM. Pojedinačni iznos za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje, umjesto dosadašnjih 2.500 KM, povećan je na 4.000 KM.

U posljednje dvije godine podržani su svi prijavljeni i validni zahtjevi za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35 zahtjeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI