Za punoljetstvo darovali krv, poseban poklon od doktorice u penziji

Nedeljko Gavranović, učenik Medicinske škole u Banjoj Luci, u saradnji sa udruženjem „Kozara Ultra Trail“ organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Nedeljko, koji je nedavno napunio 18 godina, odlučio je da punoljetstvo obilježi ovim humanim činom.
“Ove godine sam odlučio da odmah nakon 18. rođendana organizujem akciju dobrovoljnog davanja krvi i pozvao sam svoje kolege i drugare da zajedno na taj način obilježimo punoljetstvo” kaže Nedeljko Gavranović.

Kaže da je dobar osjećaj znati da si svojim činom učinio veliko djelo i pomogao ili možda čak spasao život potpunom strancu.

“Davanje krvi je jako human čin i sada još jednom apelujem na sve koji mogu dati krv da dođu i doniraju dragocjenu tečnost” – poručuje Gavranović i dodaje da je jedna akcija davanja krvi već realizovana juče u Prijedoru.

Nevena Stojaković, predsjednica udruženja „Kozara Ultra Trail“, kaže da iza sebe imaju veliki broj humanitarnih akcija.
“Ovo je prvi put da organizujemo akciju dobrovoljnog davanja krvi. Mogu da kažem da nam je čast što smo podržali koordinatora u našem udruženju Nedeljka Gavranovića u organizovanju ove akcije. I ovo će biti prva u nizu akcija dobrovoljnog davanja krvi koje ćemo organizovati” – rekla je Stojakovićeva.

Ona je dodala da se za današnju akciju prijavilo 25 većinom mladih ljudi, koji prvi put daju krv, te da je trenutna epidemiološka situacija uticala na to akcija bude manjeg obima.

Direktorica Zavod za transfuzijsku medicinu RS-a Gordana Guzijan se zahvalila organizatorima ove akcije i istakla da je zbog situacije oko virusa korona izmjenjen način rada Zavoda.
“Zbog mjera zaštite nismo u mogućnosti realizovati velike akcije dobrovoljnog davanja krvi.” kaže Guzijan i dodaje da će u mjesecu junu, kada se i obilježava Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi biti organizovan veći broj akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali u manjim grupama.

Mira Popović, doktorica opšte medicine u penziji, je došla da čestita mladim ljudima na humanosti i uruči im prigodan poklon.
“Na društvenim mrežama sam vidjela akciju i bila sam ganuta ovim mladim čovjekom i njegovim prijateljima koji žele da dio sebe poklone nekome. Da ljudima obezbijede taj lijek koji nije moguće sintetisati.” – poručuje doktorica Popović i dodaje:
“Sa mojim prijateljem Ljubom Ninkovićem sam se organizovala da na simboličan način podržimo mlade pri ovom svečanom činu. Kada se krv daruje po prvi put to je poseban osjećaj i želimo da im damo uspomenu na taj osjećaj.”

Za učesnike današnje akcije pripremila je knjigu “Dnevnik ratnog hirurga” velikog humaniste doktora Miodraga Lazića.

“On je radio u specifičnim uslovima u ratu, ali kao pravi humanista nije gledao ko je kog naroda ili vjere. I tada mu je bila potrebna krv za opercije, ali i sada u mirnodopskom vremenu su, nažalost, česte situacije kada je dragocjena tečnost potrebna. I upravo poklanjamo ovaj dnevnik da pokažemo koliko je krv potrebna” – zaključila je Mira Popović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: