Za kulturno i umjetničko stvaralaštvo 103.500 KM

Grad Banjaluka sufinansiraće 31 projekat iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu, za šta je predviđeno 103.500 KM.
Ugovori o sufinansiranju ovih projekata izabranih putem javnog poziva, uručeni su danas predstavnicima udruženja građana.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac kazala je da je Grad zahvalan ljudima koji se bave kulturom i da je njihov entuzijazam ključan da naš grad živi i da kulturna scena u Banjaluci opstaje.

– Bitno je da ljudi koji su u ovoj sferi to vole, da Grad prepoznaje ono što oni rade i sigurna sam da ćemo zajedničkim snagama doći i do još kvalitetnijeg kulturnog sadržaja, do novih projekata, ali i da ćemo održati sve one manifestacije i udruženja koja su zaslužna da Banjaluka živi i radi na ovom polju sve ove godine – istakla je ona.

Upravo svjesni važnosti kulture, ali i toga da sredstva za ovu oblast treba da budu mnogo veća, prema njenim riječima – Grad je prijedlogom budžeta za narednu godinu predvidio veća izdvajanja za ovu oblast.
Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nevena Blagojević – Podrić kazala je da je iz oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije podržano 11 projekata, iz amatersko-kulturnog stvaralaštva četiri projekta, dok je iz oblasti provođenja i unapređenja edukacije u kulturi – podršku Grada dobilo devet projekata.

– Iz oblasti stvaralaštva za djecu i mlade podržana su četiri projekta, dva iz oblasti decentralizacije kulture, te jedan projekat u vezi sa stvaralaštvom osoba sa invaliditetom – navela je ona.

Kako je kazala, podržani projekti su u skladu sa Strategijom razvoja kulture Grada Banjaluke za 2018-2028. godinu, odnosno na osnovu ciljnih oblasti koje su i tretirane Strategijom razvoja grada.

Jedan od projekata koji je podržan jeste Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“, a u ime organizatora te manifestacije Slobodan Stošić istakao je značaj podrške Grada.

– Grad prepoznaje naš rad, značaj manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, te nas podržava. Bez te podrške teško da bismo mogli opstati. Veliki je značaj i toga što Grad na vrijeme uplati dodijeljena sredstva. Sa tim su saglasne i druge kolege – naveo je Stošić.

Podsjećamo, na javni poziv za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu pristiglo je ukupno 77 prijava. Projekte su birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija čiji su članovi izabrani takođe putem javnog poziva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: