Za dobitnike “Ključa grada” predloženi Abas Arslanagić i Kolja Mićević

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević predloženi su za dobitnike ovogodišnjeg „Ključa grada“, najvećeg gradskog priznanja.
Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja. O njihovom prijedlogu sutra će se izjasniti i odbornici Skupštine Grada.

Prema obrazloženju predložene odluke, ovo visoko priznanje legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog Borca i bivše Jugoslavije Abasu Arslanagiću biće uručeno kao poseban vid priznanja za postignute vrhunske rezultate u oblasti sporta i promociju grada Banjaluke.

Njegov najveći sportski uspjesi su osvajanje zlatne medalje na olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu i titula šampiona Evrope sa banjalučkim Borcem 1976. godine. Osim toga, u bogatoj kolekciji medalja ima dvije bronze sa svjetskih prvenstava, a za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 125 nastupa.


Ključ Grada Banjaluka sa Poveljom „Počasni građanin grada“, kao poseban vid priznanja za doprinos u razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji Banjaluke, trebalo bi da dobije književnik Kolja Mićević.

– Baveći se vrlo aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, Mićević je stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova – navedeno je u obrazloženju predložene odluke.

Mićević je preveo i neke od najvećih italijanskih, španskih i američkih pjesnika, a dobitik je i Kočićeve nagrade za 2017. godinu.

Tradicionalno, „Ključ grada“ biće uručen 22. aprila, na svečanoj akademiji u povodu Dana grada Banje Luke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI