Za brutalno premlaćivanje novčana kazna!

Trojica nasilnika su me brutalno pretukla, isjekla po leđima i vjerovatno bi me ubili da nije naišla moja supruga, a Osnovni sud u Banjaluci ih je stimulisao novčanom kaznom.
Ovako za Srpskainfo komentariše presudu Duško Brkić (56), zvani Gera, koga su prije tri godine brutalno pretukla trojica mladića.

Ti mladići Anđelo Miletić (23), David Krenta (23) i Miloš Ćulum (23) iz Banjaluke zbog brutalnog premlaćivanja Gere osuđeni su u Osnovnom sudu u Banjaluci na novčane kazne od ukupno 12.000 maraka.

Prema ovoj presudi, Miletić je osuđen 6.000, Krneta na 4.000, a Ćulum na 2.000 maraka novčane kazne.

Žrtva njihovog napada Brkić ogorčen je presudom i smatra da su izrečene kazne mizerija i nepoštovanje zakona koji predviđa strožije kažnjavanje.

– Sudija ih nije kaznio već stimulisao, a ja sam kažnjen. Prilikom izricanja presude sudija je kazao optuženima da im je pomenute kazne izrekao jer su mladi i da ne bi da ih šalje u zatvor, da ih to ne bi pokvarilo. To je nečuveno dati takve kazne za ono što su uradili. Brutalno su me pretukli i isjekli po leđima. Ubili bi me da nije naišla moja supruga i kćerka – rekao je Brkić i dodao da su, osim toga, osuđeni tokom cijelog suđenja bili nekorektni i vrijeđali ga.

Istakao je da mu je od početka sve sumnjivo i nije mu jasno zašto nije odgovarao čovjek koji ih je poslije napada sakrio u vikendici.

Brkićev advokat Marko Mikeš kazao je da su banjalučkom tužilaštvu uputili dopis da kao oštećena strana žele da se uloži žalba na presudu.

– Za krivično djelo koje se stavlja na teret optuženima predviđena je kazna od godine do pet godina zatvora. Ovako ublažavanje kazni u prvostepenoj presudi neće ostvariti svrhu kažnjavanja – poručio je Mikeš.

Miletić, Krneta i Ćulum napali su Brkića 28. septembra 2017. godine nakon svađe u kafiću “Intermeco” u Kosovskoj ulici u banjalučkom naselju Lauš.

Prema optužnici, Miletić je prvi flašom udario Brkića u glavu i on je pao. Zatim su ga Krneta i Ćulum udarali nogama po glavi i tijelu dok je ležao.

Dalje se navodi se da je Krneta razbijenom pivskom flašom Brkića isjekao po leđima.

U optužnici stoji da su mu nanijeli teške povrede, prelom kostiju, potres mozga, nekoliko rezanih rana i polomili 11 rebro.
Drugi dan, nakona napada, reporteri Srpskainfo su na licu mjesta zatekli više tragova krvi.

U Okružnom tužilaštvu u Banjaluci rekli su da ne mogu da kažu da li će uložiti žalbu na presudu, dok je ne dobiju u pisanom obliku.

Osuđeni trojac, ranije je izjavio da su oni prvi napadnuti i da ih je provocirao čovjek iz Brkićevog društva.

Istakli su da je Gera prišao njihovom stolu i rekao „Popijte piće i prtina!“, te da je poslije trčao za njima s nožem u ruci i da ih je udarao i da je zato došlo do sukoba.

Brkić odgovara da su oni isjekli nožem njega, koji su odnijeli i bacili.

Neki od osuđenih imali su i ranije probleme sa zakonom.

Obrazloženje
U Osnovnom sudu u Banjaluci potvrdili su da su Miletić, Krneta i Ćulum osuđeni, ali su istakli da ne mogu da daju bilo kakve podatke jer je u toku izrada presude.

Nisu mogli ni da odgovore zašto su optuženima izrečene ublažene kazne ispod zakonskog minimuma niti da nam dostave njen dispozitiv.

Istakli su da tek po donošenju i uručenju presude svim strankama u postupku ona meže biti dostupna javnosti.

Međutim, Zakon o krivičnom postupku kaže da je objava presude javna.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: