Za 4 dana presuda Sejfudinu Tokiću, slučaj zastave sa ljiljanima u centru Banjaluke

U Osnovnom sudu u Banjaluci završen je postupak protiv Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog isticanja zastave Republike BiH u centru Banje Luke prije tri i po godine.

Sejfudin Tokić nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu BanjalukaFoto: mondo.ba Sejfudin Tokić nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu Banjaluka
Sejfudin Tokić tereti se za krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a Adnan Bajrić za pomaganje u izvršenju djela, a u vezi događaja od prije tri i po godine kada su u centru Banjaluke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Tokić je optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“.

U optužnici je ranije bilo navedeno da se radilo o „ratnoj zastavi tzv. Armije BiH“, ali je ona danas precizirana, te je riječ „armija“, zamijenjena riječju „republika“.

Tokić je ranije objasnio da je zastavu raširio „povodom godišnjice prijema RBiH u UN“.

Tužilac Dijana Kukobat je danas u završnoj riječi istakla da su dokazani svi navodi iz optužnice i cijenjeni svi materijalni dokazi. Ona je kazala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda, stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o „četničkoj ideologiji“ i da je „RS genocidna tvorevina“, a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Zatražila je da sud optužene proglasi krivim, osudi ih, te im oduzme zastavu.

Odbrana je tvrdila je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem Zakona o krivičnom postupku, te zatražili od suda da se Tokić i Bajrić oslobode.

Izricanje presude održaće se 5. novembra u Osnovnom sudu Banjaluka.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: