Za 20 godina rada Penjačkom klubu “Extreme” Plaketa grada Banja Luka

Juče su dodijeljene Plakete Grada Banjaluka, a između ostalih, Plaketu je dobio i Penjački klub „Extreme“ koji ove godine obilježava 20 godina postojanja.

Penjački klub Extreme osnovan je 2001.godine i od tada uspješno razvija sportsko penjanje u Banjaluci, kroz redovne škole penjanja za djecu i odrasle i uređenje novih penjališta, preko 500 smjerova, u prirodi na lokacijama oko Banja Luke. Ovaj klub uspješno organizuje međunarodne kampove i festivale sa ciljem promocije Banja Luke, organizuje državna i međunarodna takmičenja u sportskom penjanju na vještačkoj stijeni u Sokolskom domu i Kampusu, organizuje akcije čišćenja otpada u blizini penjališta i doprinosi pozitivnom okruženju i dobrim vibracijama.
Do sada je nekoliko hiljada građana Banja Luke imalo prilike učestvovati u treninzima, školama, kampovima, festivalima sportskog penjanja u posljednjih 20 godina koliko postoji i radi ovaj klub.Nekoliko hiljada stranih turista je posjetilo uređena penjališta oko Banja Luke i poslalo pozitivne slike avantura u svijet,dok ih desetine hiljade čeka da dođu i započnu novu penjačku avanturu u Banjaluci.To su zabilježili i mnogi svjetski časopisi National Geographic, Rock and Ice, Climax, Kletter. Zanimljiva je podatak da je samo jedan video sa penjačkog festivala pogledalo preko 100 miliona ljudi na You tube kanalu.

Istorija kluba
Istorija Penjačkog kluba “Extreme” počinje 2001. godine kada grupa entuzijastičnih speleologa i alpinista u zajedničkoj želji da predstave uzbudljivi i za Banjaluku novi sport – sportsko penjanje. U saradnji sa Sokolskim društvom izgrađena je prva viještačka stijena u Sokolskom domu, kupljena oprema za penjanje, gdje počinju prvi treninzi. Zajedno sa izgradnjom viještačke stijene, tada najveće u BIH, javlja se potreba za uređenjem sportsko-penjačkih smijerova u prirodi.

Prvi penjački smjerovi su opremljeni na obali rječice Suturlije u Banjaluci, ukupno 10 smjerova . Ovo malo penjalište je i dalje omiljeno izletište za penjače koji imaju sasvim malo vremena za penjanje, budući da je iz centra Banjaluke dostupno biciklom za svega 15ak minuta. Bio je to prvi, logični korak u konstantnoj kampanji ovoga kluba za uređenje što većeg broja smjerova u prirodi i želji da podjelimo radosti penjanja sa što većim brojem sportista, građana i djece.

Penjalište Kameni most, ukupno 46 smjerova, 23 Km od BL . Ova impresivna stijena, koja je najveći kameni most u Bosni i Hercegovini je dugo bila najveće penjalište u blizini Banjaluke. Naši prvi višedužinci i naš prvi opremljeni smjerovi težine 8a (a vjerovatno prvi opremljeni 8a u BiH) su nastali na ovom penjalištu. Tu su se takođe održala 3 međunarodna radna kampa, na kojima su se opremali novi penjački smjerovi i čistio se teren od otpada koji lokalni stanovnici bacaju iz domaćinstava.

Penjalište u kanjonu Tijesno, ukupno 114 smjerova, 17 Km od BL . Ova lokacija je značajna jer su prvi penjački smjerovi napravljeni 80 tih godina. Zanimljivo je vidjeti ostatke stare penjačke opreme i prisjetiti se kakvi su entuzijasti prvi penjači u kanjonu bili. Sada se u kanjonu nalaze sportski smjerovi u sektorima Slalom, Amfiteatar (Đedak), Oker, Crna stijena, Preko vode i jedan bouldering sektor ispod tvrđave Zvečaj. Crna stijena je takođe sektor u kom se nalazi prvi ispenjani 8a (East is the beast, 25m) u BiH. Sa ekstenzijom ova “Zvjer” prelazi u 40 metarski 8b, koji jos čeka prvo slobodno vođenje.
Uz ove smjerove PK “Extreme” je pomogao opremanje sportskih smjerova u Nacionalnom parku “Kozara” ukupno 14 smjerova na takozvanom Zečijem kamenu.

 

Penjalište Pecka, ukupno 118 smjerova, 80 Km od BL. Tu je takođe, u maju 2011. održano i takmičenje “Pecka Rock Challenge” na 25 potpuno novih smjerova. Pecka ipak, ima potencijal da postane najveće sportsko penjalište sa kratkim smjerovima u BiH sa procjenjemim potencijalom od preko 100 smjerova.

Naime, na inicijativu banjalučkog Penjačkog kluba “Extreme”, Univerzitet u Banjaluci dodijelio je prostor u studentskom kampusu. Do tada PK Extreme je treniralo u Sokolskom domu gdje se i danas nalazi do tada najveća vještačka stijena u BIH. Ovaj projekat otvaranja najvećeg penjačkog centra u Regionu omogućen je jednogodišnjem volonterskom radu entizijasta i članova kluba. Ovaj prostor, visine između 9 i 6 metara je savršen za postavljanje visoke stijene i bouldera, pruža dovoljno prostora za trening, razgibavanje i druženje.

Penjački vodič za Bosnu i Hercegovinu koji broji skoro 500 stranica najreprezenetativniji je štampani primjer promocije penjanja koji će u zainteresovati hiljade zaljubljenika u avanturizam i penjanje. Vodič je štampan na srpskom i engleskom jeziku.
Penjačke škole i treninzi u penjačkom centru u Kampusu
Penjački klub Extreme svake je godine u periodu od 2001 do 2021 organizovalo besplatne škole penjanja za sve zainteresovane odrasle osobe, ali i za osnovce. Trajanje škole je oko mjesec i po dva puta sedmično u večernjim terminima. Škola i obuka su besplatni, Nakon uspješno položene škole penjanja polaznici se mogu uključiti u redovne treninge kluba, te dolaziti svakim danom od 18.00 – 22.00 časova Penjački klub Extreme obezbjeđuje svu potrebnu opremu. Pored časova koji će biti održani biće organizovana 2 – 3 odlaska na penjališta u okolini Banja Luke (Suturlija, Kameni most, Kozara) ili ukoliko bude interesovanja i dvodnevno kampovanje na Peckoj.Trenutno je aktivno 50 djece u klubu oko 100 aktivnih penjača.

Festivali

Penjački festival “Dril end čil” nalazi se u kalendaru turističkih manifestacija grada Banjaluke. Ovaj festival, osim što promoviše dio kanjona Tijesno, puno doprinosi izgradnji turističkih kapaciteta budući da nakon njega ostaje veliki broj označenih smjerova”.Osim penjača, posebna atrakcija Festivala su takozvani hajlajneri – akrobate koje hodaju preko najlonskog užeta između stijena kanjona Tijesno. penjačkog kluba „Ekstrim“ koji je organizator festivala, ove godine će na jednoj od najspektakulranijih manifestacija ovog tipa učestvovati rekordan broj učesnika iz čitave BiH, Evrope, ali i svijeta. U toku festivala, učesnici će imati priliku da nauče da prave nove penjačke smjerove, te da učestvuju u mnogobrojnim drugim radionicama kao sto su žongliranje, akrobatika, joga, ispravno treniranje za penjanje i fermentacija hrane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: