Vukajloviću za “kupovinu” 4 stana , vikendice i poslovnog prostora minimalna zatvorska kazna

Banjalučki advokat Stojan Vukajlović osuđen je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na šest mjeseci zatvora i 5.000 KM novčane kazne zbog povrede zakona od sudije ili javnog tužioca.

Prema presudi, advokat Vukajlović je s ciljem pribavljanja nezakonite koristi sa sudijom Nebojšom Pejovićem koji je ranije osuđen nakon priznanja krivice, dogovorio da u izvršnom postupku na licitaciji za duplo manju cijenu od procijenjene kupi nekretnine vrijedne 566.800 KM.
Vlado Adamović, advokat Vukajlovića, izjavio je da se radi o kompromisnoj presudi, te da očekuje od Vrhovnog suda RS da donese pravičnu presudu.

– Teško je bilo za očekivati da će sudija u prvostepenom postupku da raščisti cijeli predmet sa obzirom da se radi o dubokoj korupciji. Stojan Vukajlović je kolateralna šteta sudije Nebojše Pejovića i ko zna kojih ljudi – rekao je Adamović.

Republičko tužilaštvo teretilo je Vukajlovića da je za 283.400 KM nezakonito kupio šest nekretnina u izvršnom postupku nad nepokretnostima protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke. Procijenjena ukupna tržišna vrijednost nekretnina je 566.800 KM, a riječ je o četiri stana, vikendici i poslovnom prostoru sa dvorištem u mjestu Ivanjska.
Izvršnim postupkom predsjedavao je sudija Nebojša Pejović sa kojim je advokat dogovorio da se prijavi kao ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu, dok su drugi ponuđači onemogućeni da kupe neku od nekretnina jer obezbjeđenje za kupovinu nisu platili na način kao što je to uradio advokat. Iznošenjem završnih riječi odbrane i optužbe završeno je suđenje, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.
Sudija Nebojša Pejović je zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora za krivično djelo trgovina uticajem i povreda zakona. Osim zatvorske izrečena mu je i novčana kazna od 40.000 KM kao i petogodišnja zabrana obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, odnosno obavljanje sudijskog posla. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Pejović zaključio sa Republičkim tužilaštvom.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: