Vrhovni sud ukinuo presude za teško ubistvo Brune Rolda

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Borisu Zoriću (33) i Slobodanu Krnetiću (33) od ukupno 12 godina zatvora zbog ubistva Brune Rolda.
Portalu Srpskainfo potvrđeno je u Vrhovnom sudu da je pritvor optuženima produžen.

Novo suđenje Zoriću i Krnetiću biće zakazano u narednom periodu.

Okružni sud u Banjaluci u decembru prošle godine osudio je Zorića na četiri godine zatvora, a izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja od zavisnosti. Krnetić je bio osuđen na osam godina zatvora.
Branimir Jukić sudija u obrazloženju presude je naveo da je sudsko vijeće izmjenilo pravnu kvalifikaciju krivičnog djela optuženima, pa su Zorić i Krnetić umjesto teškog ubistva za koje je bila propisana minimalna kazna od 10 godina zatvora, osuđeni zbog “klasičnog” ubistva za koje je propisana duplo manja zatvorska kazna.

Obrazlažući kaznu ispod zakonskog minimuma koja je izrečena Zoriću, sudija je naveo da je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je ovaj optuženi prilikom izvršenja krivičnog djela bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno duševne poremećenosti zbog zavisnosti o alkoholu i drogama.

Bruno Rold je ubijen 25. novembra 2019. godine u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca u Banjaluci.
Direktni izvršilac ubistva Rade Drljača je nakon priznanja krivice ranije osuđen na 15 godina zatvora.

U optužnici se navodi da su Zorić i Krnetić kao saizvršioci zajedno s Drljačom tukli Rolda i prijetili mu nožem, da bi ga Drljača na kraju zaklao.

Tokom obdukcije na tijelu Rolda utvrđene su brojne teške tjelesne povrede, među kojima su i višestruki prelomi rebara.

Nakon premlaćivanja Drljača je upaljačem zapalio dušek na kojem je bilo beživotno tijelo Rolda kako bi prikrio tragove zločina. Tijelo je u požaru ugljenisano i izgorio je dio kuće koja je vlasništvo Ivice P.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI