Vrbas je momčina među rijekama

Rijeka Vrbas pominje se pod ovim imenom još u rimsko doba, a prema predanjima naziv je dobila po bijeloj vrbi

Bosna i Hercegovina ima čak 262 rijeke, a zanimljivo je da od najznačajnijih i najdužih: Sava, Drina, Bosna, Neretva, Una, Trebišnjica, Sana, Usora, Vrbanja, Prača, Spreča, Ukrina, Krivaja, Janja-jedino Vrbas nosi muško ime.

Tokom dugim 237 kilometara, Vrbas je rijeka sa najvećim padom od svih pritoka Save, zato je plahovit i silovit naročito u kanjonu od Donjeg Vakufa do Banjaluke. Izvire ispod Zec planine na 1.780 metara i teče kroz osam opština.

– Dužina toka Vrbasa kroz opštinu Banjaluka je približno 55 km. Na teritoriju Banjaluke „ulazi“ u naselju Bočac i teče sve do Priječana, gde prelazi na područje opštine Laktaši, u naselje Trn. U jednom spisu se spominje pod ovim imenom čak u rimsko doba. Na svim starijim kartama upisano je ime rijeke Vrbas, a na karti Karlovačkog mira 1699. godine ime Verbas – kaže geograf Darko Kodžo.

Po nekim predanjima, Vrbas je ime dobio po bijeloj vrbi, čijoj velikoj rasprostranjenosti pogoduju niži predeli korita reke.

I Banjalučanin Muho Pašalić zapisao je o Vrbasu da je od svih rijeka najsličniji čovjeku.

“Djete i momče do Vakufa i Bugojna, mladić i mladoženja što kod Jajca vjenčava Plivu, stasao i zreo siloviti mužjak dok prolazi kroz Banjaluku, smireni i mudri starac na putu kod utoka u Savu, Vrbas je istovremeno čovjek i rijeka.”

Mada kroz područje Banjaluke prolazi tek petinom svog toka, ova rijeka je glavno i najljepše obilježje grada.

Stanovnici su toliko vezani za rijeku, da i sam naziv grada “luka” označava livadu u blizini vode.

Pravi zaljubljenik u Vrbas je i poznati Banjalučanin Nebojša Kuštrinović, meteorolog koji se može pohvaliti da je prošao ovom rijkom cijelim njenim tokom.

– Vrbas je momčina, za koga ja volim reći ne da huči, nego da ruči dok teče. Za vrijeme snimanja dokumentarca o slivu Vrbasa i njegovim pritokama, prošao sam Vrbas od izvora do ušća, pješke, na konju, u džipu, u čamcu. Uvijek sam volio Vrbas, a posle toga sam se još više zaljubio u ovu rijeku i uvijek sam na strani onih koji se bore potiv zagađenja Vrbasa, jer to je jedna od najljepših rijeka i zaslužuje mnogo više pažnje – istakao je Kuštrinović, koji vjeruje da će mu buduće generacije vratiti staru ljepotu.

Najveći problem stvara veliki broj kanalizacionih ispusta, za koje građani kažu da su nažalost najveća pritoka Vrbasa.

Pa ipak, šetnje pored Vrbasa, kupanje ljeti u hladnoj rijeci, i vožnje čamcem, nijedan Banjalučanin ne propušta.

I kao što je Vrbas simbol Banjaluke tako je dajak čamac simbol ove rijeke. Zbog brzine Vrbasa nastao je čamac specifičnog izgleda i oblika prilagođenog koritu rijeke, koje je u gradu najvećim dijelom plitko sa kamenim dnom.

Dajak je obrađeni komad drveta kojim se gura čamac, jer zbog male dubine veslo ne bi bilo od pomoći.

Osim turističkih vožnji dajakom, Vrbas je prepoznat u svetu i kao izuzetna destinacija za avanturistički turizam, od kajaka i kanua, do raftinga. Na Vrbasu je održano evropsko prvenstvo u raftingu 2005. godine i svjetsko 2009. godine.

Raj za ptice

Cijela dolina Vrbasa je veza između centralne Evrope i Jadrana pa njom migriraju stotine ptica tokom jeseni i proljeća, podsećaju iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

– Donji tok Vrbasa od Banjaluke do ušća prolazi korz ravničarski teren pa reka plavi okolni teren. Ovo je važan dio Vrbasa za ptice močvarice – patke, gnjurce, čaplje, vodomare, šljukarice i druge vrste. Najveću koloniju sivih čaplji u BiH , koja je često simbol manifestacija na vrbasu, locirali smo na Staroj Adi u srcu Banjaluke – pojasnio je ekolog Jovica Sjeničić i podsjetio da je zbog mnogih prirodnih odlika Vrbas u srednjem toku sa kanjonom predložen kao zaštićeno područje.

Društvo “muškaraca”

Pritoke Vrbasa na području Banjaluke su: Krupa, Švrakava, Suturlija, Crkvena, Vrbanja, Široka rijeka, Dragočaj.

Pored Vrbasa, rijeke u BiH sa muškim imenima su još: Rzav, Jadar, Lim, Ugar i Unac. Tu je i nekoliko manjih vodotoka koji takođe nose muške nazive.

Izvor: EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI