Volonteri očistili Kameni most

Sa prostora penjališta Kameni most u Krminama uklonjena je velika divlja deponija čime se Banjaluka uključila u Eko izazov “Učinite svoju zemlju ljepšom” čiji je cilj je podizanje svjesti o potrebi očuvanja naših prirodnih ljepota i zaštiti okoline.
Ovaj eko izazov podrazumjeva da kompanije, NVO, škole ili vrtići izaberu određenu zagađenu ili neuređenu površinu, kao što je park ili obala rijeke, koja je korisna za lokalnu zajednicu, očiste je, urede i posvjete se njenom održavanju narednih godinu dana.

 

U Banjaluci je penjački klub “Extreme” odabrao penjalište Kameni most koje predstavlja nevjerovatnu prirodnu atrakciju i koju pored penjača posećuju brojni građani i turisti.

– Prošlog vikenda oko 25 članova našeg kluba se odazvalo akciji čišćenja i uređenja penjališta Kameni most. Prikupili smo dva puna velika kontejnera smeća i uklonili deponiju koje se nalazila na toj lokaciji – rekao je predsednik ovog penjačkog kluba Igor Vukić.
Kazao je da se iznad samog penjališta se nalazi selo, čiji mještani su gde dugi niz godina bacali smeće niz stjene.
– Prošle godine pokrenuli smo inicijativu za postavljanje kontejnera u selu, što je nakon godinu dana dopisivanja i prozivanja nadležnih odjeljenja urodilo plodom i kontejner je postavljen. Naša želja je da taj lokalitet trajno saniramo u uklonimo svo preostalo smeće – objasnio je Vuković.

Kameni most se nalazi na 24 kilometru magistralnog puta Banjaluka – Jajice. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stjeni. Na ovom lokalitetu se nalazi nekoliko penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu rijeke Vrbas. Takođe, prirodni Kameni most je mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionice.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: