Vojne vježbe na Manjači

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva održaće još jednu zajedničku obuku širom Bosne i Hercegovine u periodu od 23. oktobra do 26. novembra 2023. na vojnim lokacijama u Rajlovcu, Tuzli, Manjači i Čapljini.
“Ovogodišnja zajednička obuka, uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva. Ova obuka omogućiće vojnim licima iz obje države da razmjene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om. Ove godine, obuka uključuje i tim stručnjaka kopnene vojske SAD-a koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli obuku taktičkog planiranja, razvijajući vojnu saradnju sve tri države”, saopštile su OS BiH.l

Navodi se da vježba predstavlja “nadogradnju dugoročne saradnje u razvoju odbrambenih kapaciteta između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, kroz koju će vojno osoblje i jedinice širom zemlje biti u mogućnosti napredovati kroz obuku, mentorstvo i razmjenu vještina”.
“Pripadnici i pripadnice Oružanih snaga sve tri države iskoristiće prednosti modernizovanog vojnog poligona u Centru za borbenu obuku OS BiH na Manjači, kao i poligona za obuku djelovanja u urbanim sredinama u Tuzli, čiji razvoj je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo. Izvođenje obuke na ovakvim poligonima direktno podržava ambicije Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim operacijama podrške miru”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI