Vlasnici više pasa se dovijaju na sve načine da zadrže svoje ljubimce

Grad Banjaluka ne dozvoljava držanje više od dva psa u domaćinstvu, pa su se Banjalučani, da bi zadržali svoje ljubimce, dosetili da u katastru dvorište podele na više manjih parcela.

Brojni građani koji u dvorištima drže pse bar jednom su se suočili sa komunalnim policajcima koji kontrolišu da li su ispunjeni uslovi u pogledu visine ograde, bezbednosti i slično. Posebno su na udaru vlasnici koji imaju više životinja jer propisi dozvoljavaju da jedno domaćinstvo ima najviše dva psa, njihovo potomstvo do šest meseci starosti i tri mačke.

Ljubitelji pasa koji imaju više životinja pronašli su rupu u zakonu kako se ne bi sukobljavali sa komunalcima. Dvorište u katastru podele na nekoliko parcela, fizički ne postave ogradu između njih, ali zahvaljujući papiru imaju pravo da drže dva psa na svakoj od njih.

Takav je slučaj sa sekretarom Kinološkog društva Banjaluka Markom Milanovićem koji ima tri psa u dvorištu i ne želi da ih se reši, a komunalni policajci mu svako malo kucaju na vrata zbog pritužbi komšija.

– Psi su mirni i nemaju kontakt sa prolaznicima, niti komšijama, a ipak se stalno žale da im smeta lavež. Da me komunalci ne bi naterali da se rešim jednog psa, dvorište sam podelio na četiri parcele, ali ni to nije trajno rešenje jer pritužbe i dalje stižu – kaže Milanović.

Nezadovoljne komšije tako su napravile dodatni problem. Milanović sada ima papir po kojem dvorište čine četiri parcele, te mu gradski propisi sada dozvoljavaju da drži osam odraslih pasa, njihovu štenad i čak 12 mačaka, a njegova dobra volja je da li će to i učiniti.

Na parcelaciju se odlučila i Banjalučanka iz Lazareva koja je svojevremeno dobila opomenu od komunalne policije da ima dva psa viška.

– Mislim da je ovaj propis isuviše strog i ljudima bi trebalo dozvoliti da u svome dvorištu drže onoliko životinja koliko žele, sve dok nikome ne smetaju i vode računa o bezbednosti komšija – rekla je ova Banjalučanka.

Problem sa komunalcima zbog pasa imala je i Svjetlana Šutilović koja ima odgajivačnicu pasa registrovanu u Briselu, a u vreme dolaska komunalne policije u dvorištu je imala 12 životinja.

– Mislila sam da je zakon za vlasnike odgajivačnica drugačiji, ali nije. Dobila sam kaznu od 100 KM i čeka me registracija odgajivačnice i kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za koju ću morati da platim dodatnih 200 KM – kaže Svjetlana.

U Kinološkom društvu kažu da je problem nastao zbog toga što je ova odgajivačnica registrovana van RS, a kod nas postoji kao udruženje građana. Kada se registruje i u Srpskoj, biće povećan i broj pasa koje Svjetlana može da drži u dvorištu.

Šinteri odvode višak

Ukoliko komunalci na nečijem imanju zateknu više pasa nego što je dozvoljeno, vlasnik ima rok od 15 dana da se reši viška. Ako to ne uradi sam, uradiće šinteri, pse odvesti u azil, a njemu naplatiti troškove. Komunalci kažu da svakodnevno imaju pritužbe na komšijske pse, naročito od kako su prošlog meseca u naselju Pobrđe životinje izujedale nekoliko ljudi, a jedan čovek je posle napada preminuo od srčanog udara.

Izvor: EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: