Vladici Jovanu uručena visoka nagrada države Izrael

Vladiki pakračko slavonskom Jovanu u Izraelu uručeno priznanje “Vitez od Ladina” za izuzetnu posvećenost istraživanju i očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, kao i na njegov značajan doprinos unapređenja srpsko-izraelskih odnosa

Svečanoj dodjeli prisustvovali su rektor Univerziteta Ben Gurion prof. dr Haim J. Hames, udovica pokojnog predsjednika Navona gđa Miri Navon, profesori Univerziteta Ben Gurion, istaknute ličnosti u oblasti prosvete, nauke, kulture i umjetnosti, diplomatski predstavnici Republike Srbije u Izraelu i predstavnici Muzeja žrtava genocida na čelu s direktorom g. Dejanom Ristićem.

Gđa Navon je uručila prestižno priznanje Preosveštenom Vladici i biranim riječima ukazala na njegovu izuzetnu posvećenost istraživanju i očuvanju sjećanja na žrtve holokausta, kao i na njegov značajnan doprinos unapređenja srpsko-izraelskih odnosa.

Podsjećamo da je početkom maja 2020. vladiki Jovanu priznanje dodijelio Centar za ladino kulturu “Moše David Gaon” pri Univerzitetu Ben Gurion, kako je tada naglašeno, za očuvanje uspomene na srpske, židovske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac te očuvanju židovske kulture.

Upravni odbor Centra za ladino kulturu odlučio je posebno vrijednovati čuvanje uspomene na žrtve u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao i vizionarski angažman vladike na očuvanju židovske kulture i na njenoj prezentaciji na području Hrvatske i cijele bivše Jugoslavije.

Kako su naveli, vladika Jovan inicirao je da SPC otkupi logorske zgrade koje nisu obuhvaćene spomen-područjem Jasenovac, kao što je logorska apoteka u kojoj su bili zarobljeni židovski zatočenici i barake gdje su bili zatvoreni židovski doktori.

U episkopskoj knjižnici u Pakracu čuvaju se hebrejske knjige i rijetki rukopisi. U knjižnici je i znanstvena literatura vezana za različite oblasti židovskih nauka koja će dovršetkom obnove knjižnice biti stavljena na raspolaganje znanstvenoj i široj javnosti za rad.

– Nekadašnja ustaška bolnica, u kojoj su liječene ustaše za vrijeme postojanja logora Jasenovac, a u kojoj su bila zarobljena 34 doktora, većina Jevreja, sad je dio manastira Jasenovac u vlasništvu SPC-a u Hrvatskoj. Nije se marilo da se ta bolnica na odgovarajući način zaštiti i predstavi, što je ono što ćemo u budućnosti raditi u saradnji sa jevrejskim organizacijama – rekao je vladika Jovan po saznanju da je dobio nagradu.

Iako je dodjela priznanja najavljena za 21. maj 2020. svečanost je odgođena zbog pandemije i na dodjelu se čekalo skoro dvije godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI