Visoke cijene i nestašica drva zabrinule građane

Građani u RS koji nisu kupili ogrev s razlogom su zabrinuti, jer cijena ogrevnog drveta ne prestaje divljati i na pojednim mjestima premašuje 100 KM za metar, a na više mjesta vlada i nestašica.

“Cijena palete bukve je 200 KM, a u njoj ima 1,7 metara, dok je hrast 190 KM”, kažu u ovom preduzeću.

Razni su faktori poskupljenja drveta, kažu oni koji se bave sječom, od skupog goriva, nedostatka radne snage, izvoza, a u Banjaluci su i potrebe nove toplane na drvnu sječku uticale na nestašicu, ali i poskupljenje.

Nekoliko banjalučkih trgovaca koje smo nazvali rekli su nam da nemaju drva na stanju i da vlada nestašica za domaćinstva.

“Bogami, kako je krenulo biće drva i skuplja, opet zavisi od zime. Već sada su skupa, ali tako je kod svih jer je sve pomalo uticalo na poskupljenja. Ja nanijeti ne mogu, ljudi zovu, ali trudim se da ne obećavam ono što ne mogu ispuniti”, kaže jedan prodavac iz Čelinca, koji trenutno drva prodaje za oko 90 KM.

U drugim gradovima takođe je pomama za drvima i bez obzira na cijene koje su paprene – drva nema.

“Svi se nekako oslone na ovaj period za kupovinu drva i sad mi ne možemo sve ispoštovati, jer svaka klipica plane unaprijed. Drva su doduše i ljetos bila skupa, ali u ovom periodu i kako zima teče mogu biti samo skuplja”, kaže jedan prodavac iz okoline Prijedora.

Po svemu sudeći, mnogi koji nisu ljetos kupili drva, kada su takođe bila skupa (70-80 KM po metru), mogli bi zimus cvokotati, jer osim nezapamćenog divljanja cijena, vlada i nestašica ogreva.

Slično je u FBiH, a kako se bliži sezona grijanja nije isključeno da će cijene svuda dodatno rasti. Podsjećamo da je u USK cijena metra drva, za razliku od prošlogodišnjih 70 do 80 KM, nedavno dostezala i do 130 KM, pa su čak nadležni naredili inspekciji da izađe na teren i spriječi nezakonito divljanje cijena.

Jedan prodavač iz Sarajeva ističe da kod njega metar bukovog drveta košta 90 KM te da potražnje ima, ali da je vrlo moguće novo poskupljenje.

Osim toga, građani se žale da ne mogu naći ni cjepače niti radnike koji režu drva, jer su svi zauzeti pa im kupljene metarice znaju čekati u dvorištu dok se ne snađu za pilanje i cijepanje, a mnogi se sami hvataju sjekire.

“Evo već deset dana čekam čovjeka da mi dođe s cirkularom da reže drva, obećava svaki dan i još ga nema, kaže da ga zovu na sve strane. Iako sam penzioner i bolestan, uhvatio sam se sjekire i pomalo cijepam”, kaže Mile A. iz Banjaluke.

Tona peleta trenutno košta oko 370 KM, a briketa oko 250 KM.

Podsjećamo, lani je u jesen zbog nestašice pelet bio i do 600 KM, a godinu ranije bio je ispod 300 KM po toni.

Drva su lani bila 65-75 KM po metru, dok su iscijepana bila desetak KM skuplja, a palet je koštao 150-170 KM.

Anketa

Kako se grijete i jeste li nabavili ogrev?

Maksim Domazet

Grijem se na drva  i kupio sam ih u proljeće, ali i tad su bila 70 KM po metru, što je skuplje u odnosu na prethodne godine.  Platio sam rezanje, a sam sam ih cijapao. Obično što se ranije kupe jeftinija su, a ovo su zadnji trzaji pred zimu i zato su vjerovatno još skuplja.

Dušanka Međed

Ja se grijem na pelet i kupila sam ga u aprilu za 320 KM po toni. Ne znam koliko je sad jer sam se već snabdjela pa nisam pitala,  ali je vjerovatno skuplji. Čula sam za drva da su sada mnogo skupa. Mnoge cijene nisu realne danas pa tako ni cijene ogreva. Nemamo se kome žaliti.

Branko Delić

Ja sam odlučio da mi je najisplatnije grijanje na struju pa koliko potrošim toliko platim. Nisam bio zadovoljan gradskim grijanjem, odlučio sam da se grijem sam. Ne znam ni koliko je ogrev jer o tome više ne razmišljam i ovako mi je najbolje jer za potrebu mogu i na ljeto sebi upaliti grijalicu ako zatreba, platim račun koliko potrošim i to je nabolje.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: