Višković pohvalio rad Beme i kupio cipele

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je obućarska industrija u Srpskoj uskraćena za vlastite resurse, te da će se u narednom periodu sagledavati mogućnosti proizvodnje vlastite sirovine.

– Treba da sagledamo mogućnost da što više imamo vlastitog učešća u samom proizvodu. BiH skoro da nema nikakvog svog udjela u, recimo, jednoj cipeli – rekao je Višković novinarima nakon posjete Fabrici obuće “Bema”.

Premijer Srpske najavio je da će zadužiti resorne ministre kada je riječ o obezbjeđivanju adekvatnog kadra i podsticaja koji će ovu industriju spasiti u vremenu krize i inflacije.

Višković je pohvalio rad “Beme”, napominjući da su prošle godine u vlastitoj prodavnici obuće ostvarili prihod od oko 500.000 KM.

On kaže da ova fabrika mnogo posla uradi za poznate, svjetske brendove i kompanije i da moraju proizvesti robu visokog kvaliteta.

Višković je podsjetio da je u ranijem periodu Vlada Srpske donijela određene mjere koje su u značajnoj mjeri poboljšale stanje u ovoj vrsti industrije.

Tokom posjete Višković probao je jedne cipele i na kraju ih kupio. Za ove Bemine cipele Višković je izdvojio 72 marke, a na taj način premijer Srpske simbolično je podržao domaću proizvodnju.
Tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević kaže da je Vlada Srpske određenim mjerama doprinijela da se održi proizvodnja i poslovanje ove fabrike, te zahvalio premijeru Srpske na najavljenim dodatnim olakšicama.

– Prošle godine smo povećali plate za skoro 30 odsto zahvaljujući odlukama i podsticajima Vlade… Prošle godine Bema je imala 12 odsto budžeta grada Banjaluka. Ovo je industrija koja dopunjava kućni budžet, ovo je najjeftinija radna snaga. Trudimo se i radimo – rekao je Umičević.

On je naveo da je zaposleno oko 1.200 radnika, a da je prosječna plata oko 850 KM.

– Posljednje četiri godine uložili smo oko dva miliona evra u opremu i mašine – istakao je Umičević.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI