Violinistkinja Lidija Bojinović: Svršeni studenti uglavnom bježe iz zemlje

Mlada i talentovana banjalučka violinistkinja Lidija Bojinović održaće u septembru i oktobru dva cjelovečernja solistička koncerta u renomiranim koncertnim salama u Beogradu.

Nakon uspješnih koncerata početkom godine, kada je zabilježila prvi nastup sa simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije na novogodišnjem koncertu u Banjaluci, ona se prvi put predstavila i beogradskoj i novosadskoj publici solističkim koncertima u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu i u Gradskoj kući u Novom Sadu. Nakon ovih zapaženih nastupa, pozvana je da nastupi u koncertnoj sali Kulturnog centra Beograda, 24. septembra, gdje će nastupiti sa novim koncertnim programom koji je sastavljen od kompozicija Baha, Betovena, Sen Sansa i Šumana. Zatim je u oktobru očekuje odranije zakazan drugi koncert u Kolarčevoj zadužbini, u kojoj tokom godine u okviru koncertne sezone nastupaju renomirani svjetski muzički umjetnici.

“Ova godina bila je veoma uspješna za moju koncertnu karijeru. Nastupila sam prvi put kao solista sa simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije, u kojoj sviram još od 2012. godine kao član orkestra i sa kojim sam kao orkestarski muzičar nastupala širom regiona i Evrope, a zatim sam se predstavila, takođe kao solista, nastupivši sa simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti u okviru manifestacije ‘Dani Vlade S. Miloševića'”, kaže Bojinovićeva dodajući da su joj nabrojani nastupi bili značajno profesionalno iskustvo te da će na koncertima u Beogradu nastupiti sa Katarinom Hadži-Antić Tatić, pijanistkinjom i umjetničkim saradnikom na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Pored koncertnih aktivnosti, ove godine Lidija Bojinović ostvarila je još jedan značajan uspjeh – primljena je u zvanje asistenta na predmetima violina i metodika violine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“To je za mene veliki uspjeh, budući da za nas muzičare, nažalost, nema neke velike perspektive i još ne postoji profesionalni simfonijski orkestar u Republici Srpskoj koji je javna institucija, pa svršeni studenti nemaju svoje radno mjesto na kojem bi se bavili poslom za koji su se školovali, već sve češće napuštaju zemlju i odlaze u orkestre u gradove regiona”, ističe ova violinistkinja.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: