Video/”Strah je zarazan” i “Osmijeh ispod maske” dokumentarci iz domaće produkcije

U saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske, Unicefom i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, uradili smo dva filma koja se bave temom zaštite mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije Kovid 19, objašnjava režiser Branko Lazić.

Kako kaže, prvi film “Strah je zarazan” je priča o tome kako se boriti protiv naizgled nevidljivih posljedica po mentalno zdravlje, poslije svih trauma koje je stanovništvo preživjelo u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Kako se nositi s tim ako ni ne znamo da te posljedice postoje? Priča o važnosti mentalnog zdravlja i teškoće sa kojima su se suočavale ranjive kategorije stanovništva za vrijeme pandemije, razjašnjava ove nedoumice. Ovo je priča o osjetljivim kategorijama stanovništva i dostupnosti socijalno-psihološke podrške njima. Ovo je priča o značaju i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Prihvatanja neizvjesnih okolnosti života i učenja životu – rekao je Lazić.

Film “Strah je zarazan” zapravo govori o svakodnevnoj borbi sa strahom cjelokupnog stanovništva.

Drugi film pod nazivom “Osmijeh ispod maske” je priča o najmlađima u vrijeme korona pandemije i o tome kako i stariji mogu da uče od njih.

– Film koji je istakao nevidljive, ali odlično prihvaćanje novonastale stvarnosti, uzrokovane pojavom pandemije korona virusa kod mlađih generacija. Ovo je priča o djeci i mladima koji su najmanje pitali, zahtijevali, a ipak se dobro prilagodili ovim vremenima – objašnjava on.

Oba filma su rađena u produkciji Društva psihologa Republike Srpske.

Ekipu filma čine režiser Branko Lazić, novinarka Tatjana Mizdrak, snimatelj Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, stručni saradnici Branka Sladojević, Branko Anđić, Sanja Radetić Lovrić, Slađana Cvjetković, Đurđica Jeličić, Branislava Popović, Gordana Ružić.

Za organizaciju i produkciju bilo je zaduženo Društvo psihologa Republike Srpske. Saradnik u radu na filmovima je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi republike Srpske, a podršku je pružio i UNICEF BiH.

– Raditi sa djecom i pričati o ovako ozbiljnim stvarima bilo je jedno predivno iskustvo. Djeca imaju nevjerovatno zanimljiv ugao gledanja i mislim da ih je potrebno saslušati i uvažiti njihova razmišljanja. Što je ustvari i bila jedna od zamisli koju promovišemo ovim filmovima – naglašava Lazić.

Nakon premijernog prikazivanja filma “Strah je zarazan” na RTRS, danas u 16.15 časova možemo pogledati i premijeru filma ”Osmijeh ispod maske” na istoj televiziji.

– Očekujemo da će filmove prikazati još nekoliko televizija, a biće dostupni i na Jutjub kanalu Društva psihologa Republike Srpske – dodao je Lazić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: