Video/Radojičić oštro o odluci Ustavnog suda!

“Ustavni sud BiH nastavlja udare. Nakon udara na poljoprivredno zemljište Republike Srpske, Ustavni sud je oruđe koje se koristi protiv javnog interesa Banjaluke. Žele da preoblikuju stanje u BiH”
Rekao je to Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na vanrednoj konferenciji za novinare povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se ukida odluke Vrhovnog suda Republike Srpske da zemljište “stare autubuske stanice” i Muzej savremene umjetnosti RS pripadaju gradu, a odlukom Ustavnog suda BiH vlasnik ovog zemljišta u centru Banjaluke je kompanija “Autoprevoz”.

Gradonačelnik Banjaluke se zbog ove odluke vratio sa službenog puta iz Izraela.

“Ustavom ne postoji vrhovni sud BiH, a Ustavni sud se tako postavio. To odgovara sarajevskom političkom krugu. Grad će sve pravne i političke mogućnosti iskoristiti da zaštiti svoje interese”, naveo je Radojičić.

“Ovaj sud je postao generator oblikovanja BiH nakon što je OHR prestao da radi”, kazao je Radojičić.

“Nijedno pravno ili fizičko lice ne može ucjenjivati grad. Imamo mehanizme da se protiv toga”, dodao je on.

Pozvao je svu kulturnu javnost u Banjaluci, ali i sve političke subjekte da se zajedno bore za Muzej, odnosno protiv privatizacije i deložacije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

“Smatram da u ovom slučaju ima posla i za istražne organe. Treba da se ispita kako su nestajali dokumenti iz 1970-tih godina”, zaključio je Radojičić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije.

Ovim je završen sudski proces koji je trajao 16 godina, a Ustavni sud BiH je poništio presudu na osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i grada iz 1979. godine, a na snazi je ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist “Autoprevoza”, prema kojoj se taj ugovor ne prihvata.

Ovaj sudski spor je otvoren 2004. godine kada je grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja, koje je u centru grada, upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dislokacijom stare autobuske stanice u Banjaluci koji su njihovi pravni prethodnici zaključili još 16. oktobra 1979. godine.

Kompletno obraćanje pogledajte Ovdje

https://m.youtube.com/watch?v=plfjtDDDLKk

 

 

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: