U šetnji gradom, sreli smo jednu veselu družinu. Tri žene, različite boje kože, obučene poput Majke Tereze i sve tri nasmijane. Pitali smo ih ko su, a one nasmijane i vedre, ukratko su nam objasnile. Sestra Lozena koja je iz Indije, za tri godine naučila je naš jezik. Sestre sa njom su iz Afrike i Poljske.

Ne gledaju TV, ne slušaju radio i ne čitaju štampu. Ustaju rano, prije pet ujutro, jer je njihov dan pun obaveza, pa gotovo da i nemaju slobodnog vremena. Sve rade uz osmjeh i ručno, od spremanja hrane do pranja veša. Trajno su se zavjetovale da na Hristovom putu pomažu najsiromašnije od siromašnih, bez obzira na vjeru i naciju. Od drugih katoličkih sestrinstava razlikuje ih odjeća. Istu kakvu one nose, nosila je svojevremeno Majka Tereza. One su prvo i jedino takvo sestrinstvo u BiH, a došle su 2005. godine.

One su “Sestre Majke Tereze“, koje već dvanaest godina u Banjaluci pomaže beskućnicima, napuštenima i bolesnima, narkomanima i zatvorenicima. Imaju malo prihvatilište za beskućnike sa dvadesetak ležajeva, javnu kuhinju u kojoj dnevno nahrane od 60 do 80 ljudi. U zavisnosti od mogućnosti, mjesečno dijele pakete hrane i odjeće siromašnim porodicama.

Pogledajte Video:

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: