Velika podrška za poljoprivrednike, Mađarske subvencije od 70 %

Odobren prvi grant sredstava Mađarske Vlade za podršku poljoprivredi u Republici Srpskoj.

Do 70% bespovratnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progressus“ počinje s realizacijom prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj. Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70% subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske, Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od 10.967.448.275 mađarskih forinti iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu. Republika Srpska se tako pridružila grupi od šest zemalja u kojim se već nekoliko godina realizuje ovaj program, među kojim su i četiri zemlje članice Evropske unije. Program podrške realizovaće Fondacija za održivi razvoj „Progressus“ iz Banjaluke, koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u državama u kojim se već realizuju ovakvi programi mađarske Vlade.

Fondacija za održivi razvoj „Progressus“ 1. septembra 2022. godine objaviće Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata, a poljoprivrednici će moći da se prijave na Javni poziv popunjavanjem elektronske aplikacije na zvaničnoj internet stranici Fondacije. Prijavu na konkurs mogu da podnesu i fizička i pravna lica, a osnovni uslovi su da su poljoprivrednici iz Republike Srpske i Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da kroz Program žele da kupe poljoprivrednu mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje. Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED, organizacija mađarske Vlade koja je partner Fondacije u realizaciji Programa podrške.

Predstavnici Fondacije će od ponedjeljka, 15. avgusta do objave Javnog poziva obići više od 15 gradova i opština u Republici Srpskoj kako bi poljoprivrednike i cijelu zajednicu detaljno informisali o Programu i Javnom pozivu. Distributeri i proizvođači mađarske mehanizacije i opreme biće prisutni na promotivnim događajima, pa će poljoprivrednici na licu mjesta imati priliku da se informišu i o ponudi mašina koje će moći da nabave kroz Program podrške.

Svi detalji o Programu podrške, te uslovima i načinu prijave na Javni poziv uskoro će biti dostupni na zvaničnoj internet stranici Fondacije forsrpska.org, a svi zainteresovani poljoprivrednici od 1. septembra moći će da se informišu i u kancelarijama Fondacije u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Derventi.

Kontakt za više informacija: Igor Požgaj, [email protected]

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: