Večeras počinje zima

Kalendarski zimsko godišnje doba počinje večeras, odnosno preciznije 21. decembra u 23.27 sati po srednjeevropskom vremenu.

Biće to 355. dan u 2018. godini.

Zima će trajati 89 dana. Na području našeg regiona završiće se 20. marta 2019. godine u 22.58 sati po srednjeevropskom vremenu, kada će nastupiti proljeće.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.

Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2018/2019. biće nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine.

U Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981-2010 godina.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za južnu Hercegovinu je umjerena, oko 45 posto, za Bosnu i sjevernu Hercegovinu je manja od 40 posto.

Iako se očekuje prosječna ili malo toplija zima od prosjeka, to ne znači da u pomenuta tri mjeseca neće biti razdoblja sa izrazito nižim (usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera kontinenta) kao i razdoblja sa znatno višim temperaturama vazduha (prodorom zračnih masa sa juga Evrope) u odnosu na uobičajene vrijednosti, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature vazduha. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u Hercegovini, tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih. U Bosni se očekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981-2010. godina.

Dostupni prognostički materijali za područje Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Za ovako dug period nije moguće precizirati tip padavina. U naredna tri mjeseca nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja sa izraženijom količinom padavina.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.

Ukupne količine padavina tokom zime 2018/2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI