Večeras počinje 11. Festival animiranog filma

Ruski animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film „Starac i more“ 1999. godine otvoriće večeras Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“ u Velikoj dvorani „Cinepleksa Palas“ u Banjaluci.

Njegovi najpoznatiji filmovi „Sirena“ i „Starac i more“ biće prikazani na otvaranju Festivala a učešće velikana svjetske animacije biće upotpunjeno i prezentacijom njegovog rada, uz razgovor sa publikom, te sa studentima animiranog filma.

Goran Dujaković direktor Festivala kaže da je dolazak slavnog ruskog oskarovca u Banjaluku na neki način simboličan povratak korijenima festivala.

– Dolakom Aleksandra Petrova, jednog velikog svjetskog imena u oblasti animacije, u Banjaluku na neki način vraćamo se korijenima Festivala, kada smo imali daleko jači budžet i definitivno smo funkcionisali u svjetlu odrednice Međunarodni u nazivu festivala. Naravno, osim časti da nas posjeti jedan tako značajan autor, to je vrlo važno u smislu da nastavljamo postepeno pozicioniranje festivala sa lokalnog na globalani okvir i da tako skrenemo pažnju svjetske javnosti na vrlo zanimljivu animatorsku scenu u RS i BIH koja ima ogroman autorski i umjetnički  potencijal – kaže Dujaković dodajući da je to stanje dovelo do jednog čudnog paradoksa.

 

-Program koji sam ja selektovao „Animirani film Republike Srpske“, drugi je program koji radim pod tim nazivom i donosi presjek aktuelnog stanja na Animiranoj sceni RS u poslednjih šest godina.  Zanimljivo je da je kod nas animacija u čudnom usponu, pošto imamo nekih osam filmova  u ovoj retrospektivi filmova, a da je samo jedan od njih finansiran od strane Ministarstva kulture RS.  Kada to uzmete u obzir, u poređenju sa svjetskom produkcijom, gde se planski ulaže u animaciju godinama, mene iskreno začuđuje da imamo tako kvalitetan program, koji generalno prati globalne tokove u animiranom filmu i to zahvaljući samo talentu i entuzijamu samih animatora-kaže direktor festivala Animiranog filma.

Dujaković dodaje da je dobar pokazatelj odnosa domaćih kulturnih institucija prema animaciji činjenica da festival, ima snažniju podršku u Sarajevu i Trebinju nego u gradu Banjaluci čiji naziv nosi u imenu.

– I pored hroničnih problema sa finansiranjem posljednjih par godina uspjeli smo festival postaviti na noge. Nažalost, skinuti smo sa spiska kulturnih dešavanja od značaja za Grad Banjaluku, ali smo dobili podršku sa druge strane i sačuvali festival u pogledu kvaliteta programa. Pokazalo se kulturna politika Grada koja izjednačuje Festival animacije, Motorijade, Staze Deda Mraza i slične događaje na isti nivo, nije pretjerano svjesna kulturnog značaja ovog festivala, pa se shodno tome i tako odnosi prema njemu, što je uz razna političko-partijska lobiranja odnos pema domaćoj kulturi dovelo do jednog tragikomičnog apsurda gdje se populizam vašarskog tipa izjednačuje sa filmskom umjetnošću – jasan je Dujaković.

Jedanaesto izdanje festivala animiranog filma pred publiku donosi bogat i raznovrstan program. Program „Slovačka animacija“ predstaviće slovenačke animirane filmove nastale u periodu od 1995. do 2015. godine. Program „Europan animation awards (EAA)“, Evropske nagrade za animaciju, koji dodjeljuje nagradu „Emil“, predstaviće najznačanije ovogodišnje evropske animirane filmove .

„Zagreb film“ biće predstavljen sa programom koji priređuje Bajko Hromalić, izborom šezdesetak kratkih mini – filmova nastalih u zlatnom periodu Zagrebačke škole animiranog filma. Kao popratni program, „Zagreb film“ po prvi put u Banjaluci na Festivalu izlaže orginalne crteže i folije 13 najznačajnijih autora svjetski poznate Zagrebačke škole crtanog filma.

Tako će banjalučka publika biti u prilici da vidi folije Dušana Vukotića iz filma „Surogat“, koji je dobio Oskara 1962. godine kao prvi animirani film koji je dobio tu nagradu za kratki film izvan SAD.  Izložba će biti postavljena danas  u Kulturnom centru Banski dvor (18 časova), a pratiće je bogato ilustrovani katalog.

 

Član žirija Festivala hrvatski animator Darko Masnec, održaće predavanje o jednom segmentu animacije koji je u ovom trenutku u trendu u svijetu – animacija i video igrice. U žiriju Festivala animiranog filma osim Masneca biće Mina Cvetinović Pavkov iz Srbije i Mladen Miljanović iz BIH.

Izvor: Srpskainfo

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: