Vatrogasci dobijaju novu opremu, kamerama i dronovima u borbi protiv požara

U borbi protiv vatrene stihije vatrogasce bi pored standardne opreme trebali dobiti pomoć i to termovizijske kamere, dronove te opremu za telemetriju.

Ta oprema bi trebala da im olakša lokalizaciju i gašenje požara te u pomaganju unesrećenim u vatrenim stihijama i saobraćajnim nesrećama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun je rekao da je nova oprema prije svega namijenjena vatrogascima ali da će je u slučaju potrebe koristiti i spasilačke jedinice civilne zaštite.

–  Termovizijske kamere pomažu u ranom otkrivanju požara. Na primjer, kada vatrogasci ugase požar u nekom objektu sa tim kamerama prolaziće preko zidova i provjeravati da li u njima možda i dalje gore instalacije – rekao je Ćućun.

Kazao je da se one mogu koristiti i za spasavanje života.

– Kada su tokom požara zadimljene prostorije vatrogasci ne mogu vidjeti da li u tom objektu možda ima lica kojima je potrebna pomoć a koji su povrijeđeni ili nisu u svjesnom stanju – naveo je Ćućun.

Dodao je da se ove kamere mogu biti od pomoći i kod saobraćajnih nezgoda.

– Kada vatrogasci moraju intervenisati noću oni teže mogu uočiti koliko ima ugroženih putnika u vozilu ili da nije neko slučajno ispao –  rekao je Ćućun.

Objasnio je da će sličnu namjenu imati i dronovi koji će pomagati vatrogascima kod šumskih požara.

– Omogući će nam da lakše i brže otkrijemo lokaciju požara, procijenimo njegovu veličinu ali i da vidimo da li na tim otvorenim prostorima nema lica koja bi potencijalno bila ugrožena požarom – kazoo je Ćućun.

Kazao je da je u toku tender za kupovinu ove opreme te da je Grad za te namjene planirao izdvojiti 164.000KM.

Banjalučki vatrogasci su od 2003 do kraja prošle godine ugasili 1.669 šumskih požara a intervenisali su 5.385 puta na gašenju požara na stambenim, industrijskim i privrednim objektima.

Vatrogasna brigrada u Banjaluci osnovana je daleke 1928. godine I nedavno je proslavila 90 godina rada. Povodom tog jubileja su pokrenuli i svoju fejsbuk stranicu gdje objavljuju svakodnevne aktivnosti. Pratioci sada mogu vidjeti slike sa intervencija i pročitati šta su to vatrogasci radili prethodnog dana.

Uniforme i vozilo

Mladen Ćućun je rekao da su vatrogasci nedavno dobili nove zaštitne uniforme i šljemove  za gašenje požara.

– Nabavljeno je i vozilo za industrijske požare vrijedno 585.000 KM koje ima rezervoar od 10.000 litara vode, kao i dva rezervoara od po 500 litara pjenila kao i drugu opremu – kazao je Ćućun.

Dodao je da Vatrogasna brigada sa komandom i tehničkim osobljem  ima 88 članova.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: