Vaspitačica suspendovana, izgrižena beba stigla kući

Vaspitačica koja je brinula o mališanima u jasličkoj grupi u banjalučkom vrtiću “Tijana” kada je trinaestomjesečna beba izujedana, suspendovana je s posla do okončanja disciplinskog postupka.

Potvrdila je to u petak direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelena Kurtinović.

– Istraga je u toku, utvrđuju se činjenice i vjerujem da će sve biti završeno u zakonski propisanom roku. Postoji i mogućnost da se suspendovana vaspitačica žali, tako da ćemo vidjeti kako će se sve odvijati – kazala je Kurtinovićeva i dodala da je zakonom propisano da se nakon suspenzije u roku od tri mjeseca donese konačna odluka.

Ona je istakla da je suspenzija uslijedila iz razloga što je evidentno da je ova vaspitačica u vrijeme incidenta bila na poslu u grupi s djecom gdje je beba povrijeđena, te da je riječ o standardnoj proceduri.

Iz Policijske uprave Banjaluka kratko su odgovorili da je istraga u toku i da su određena lica ispitana u svojstvu osumnjičenih za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepružanje pomoći. Otac povrijeđene djevojčice, čiji su inicijali E. S., Miroslav Saradžić (34) rekao je u petak da očekuje da njegova kćerka bude puštena kući.

– Bolje se osjeća i trebalo bi da do kraja dana bude otpuštena iz bolnice – rekao je Saradžić.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u petak je u poslijepodnevnim časovima saopšteno da je beba puštena na kućno liječenje zbog zadovoljavajućeg opšteg stanja.

Incident u banjalučkom vrtiću “Tijana” dogodio se u srijedu, a trinaestomjesečna beba je u svega sat i po zadobila više od 30 modrica. Odgrizen joj je i dio uva. U jasličkoj grupi koju pohađa povrijeđena djevojčica boravi osam mališana uzrasta od jedne do tri godine.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS propisano je da u mješovitoj jasličkoj grupi u kojoj borave djeca do tri godine starosti može biti najviše 14 mališana.

Inspektorat RS

Nedovoljno vaspitača u predškolskim ustanovama i zapošljavanje mimo zakona najčešće su nepravilnosti na koje su od početka ove godine nailazili prosvjetni inspektori kontrolišući vrtiće u Republici Srpskoj. Prema njihovim podacima, nepravilnosti u radu zatečene su u svakoj četvrtoj predškolskoj ustanovi koja je kontrolisana.

– U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u posmatranom izvještajnom periodu izvršeno je 26 kontrola i u šest slučajeva su utvrđeni propusti, te je rješenjima naloženo njihovo otklanjanje i izdata su dva prekršajna naloga – rekli su u Inspektoratu RS.

izvor: GlasSrpske

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: