Vantjelesna oplodnja na “čekanju”

Parovi koji imaju rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja RS za postupak vantjelesne oplodnje (VTO) u ovu proceduru moći će da krenu tek od decembra.
Naime, nekoliko žena kojima je odobren postupak VTO, na teret FZO RS, požalilo se da su vraćene iz privatne klinike Medico-S, uz obrazloženje da u budžetu više nema novca za ovu godinu.

– Javilo nam se nekoliko pacijentkinja koje kažu da im nije započet postupak VTO jer im je u klinici rečeno da u budžetu više nema novca i da je sve stopirano do januara. Žene su ogorčene, to je izuzetno stresan i komplikovan postupak i vi ne znate kako će vam tijelo odreagovati za mjesec ili dva – priča predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Roda” Dajana Kuzmanović.

Traže objašnjenje
Riječ je, dodaje, o ženama koje su tek trebale ući u postupak VTO, kojima je terapija određena, ali nije započeta stimulacija, dok će sve pacijentkinje koje već primaju terapiju nastaviti s procedurom.
– Iz Klinike Medico-S smo dobili objašnjenje da se procedure odlažu na mjesec dana, a doktori su pacijentkinjama rekli do januara. Kako smo shvatili, vjerovatno je suma određena budžetom potrošena i sada se mora sačekati sljedeća godina – govori Kuzmanovićeva dok iščekuje zvaničan odgovor FZO o novonastaloj situaciji.
Udruženje je još u petak pisalo svim nadležnim ustanovama i zatražilo objašnjenje zašto su besplatne procedure stopirane. Inače, jedan postupak košta oko 5.500 KM i podrazumijeva kompletnu dijagnostiku, terapiju i sam postupak.

– Najgore od svega je što nisu zvanično obavijestili javnost da se procedure odgađaju i zašto. Ljudi bi trebalo da su unaprijed informisani, a ne da dođete u kliniku i da vam tamo kažu da nema novca. Neozbiljno je. Jako je stresno ženama kada dođu sa rješenjem Fonda, sa pravom koje imaju, da im se kaže “odgađamo vas jer nema novca”. Razumijemo čak i ukoliko je budžet ograničen, ali u jednom momentu treba neko to da kaže, a ne da se uredno izdaju rješenja, a parovi ne mogu u postupak – napominje ona.

Ko planira budžet?
Ogorčenost je blaga riječ da opiše kako se povodom svega osjećaju u Udruženju “Bebe 1” iz Zvornika. Oni osuđuju ovakav odnos prema parovima koji se bore za potomstvo i pozivaju na odgovornost svih u lancu.

– Strašno je da se ovo desi, da nestane novca za VTO. Za to bi neko trebao da snosi posljedice. Mi nestajemo kao narod, ljudi, nema nas! Ko planira budžet za godinu, kako su mogli nestati novci – pita predsjednica Nikolina Oro.
Iako niko od njihovih članova trenutno nije u postupku VTO, u udruženju vrlo dobro znaju šta ovo odlaganje znači za sve parove koji imaju problem sa sterilitetom. Oro podsjeća da je nedavno usvojen i zakon po kojem Fond finansira treću proceduru VTO u inostranstvu, ako to parovi žele, ali se i na to čeka.

– Zakon je usvojen, parovi su trebali već krenuti sa trećom procedurom, ali ni to se nije ispoštovalo jer nije urađen pravilnik – napominje ona.

Iz Fonda i Klinike “Medico-S”, na čija smo pojašnjenja čekali od petka, juče stiže istovetan odgovor.

– Svi pacijenti koji ispunjavaju medicinske uslove i koji imaju rješenje Fonda ulaze u postupak već od narednog mjeseca – poručuju složno, te dodaju da će u novembru biti završene procedure za 40-ak pacijentkinja koji su u postupku.
Započete procedure nikome nisu obustavljene, dodaju oni.

Ipak, tvrdnje pacijentkinja da su vraćene zbog nedostatka novca ne komentarišu.

Bez konkretnih brojki
Što se tiče budžeta za VTO, iz FZO kažu da se prilikom potpisivanja ugovora s klinikom definiše i finansijska vrijednost ugovora u skladu sa raspoloživim sredstvima.
Za ovu godinu FZO RS je za usluge vantjelesne oplodnje koje se pružaju u ZU “Medico-S” prema ugovoru planirao više novca u odnosu na prošlu godinu, i novac je redovno doznačavan u skladu sa izvršenim uslugama – njihov je odgovor, ali bez konkretnih brojki. Napomenuli su i da im Vlada RS doznačava određeni iznos novca za finansiranje VTO.

Dodaju da se zahtjevi za VTO primaju, komisije FZO RS se redovno održavaju i Fond izdaje rješenja u zakonom predviđenim rokovima. Dinamika ulaska u proceduru vantjelesne oplodnje, kažu, sprovodi se u skladu sa redoslijedom kojeg utvrdi “Mediko -S‘‘.

Iz ove klinike poručuju da od decembra nastavljaju sa novom grupom pacijentkinja koje imaju rješenje Fonda, a kojima medicinski parametri budu dozvoljavali da uđu u postupak. U novembru će biti završene procedure za oko 40 pacijentkinja koje su u postupku, sa uključenom terapijom za stimulaciju.

– Sve pacijente koji nam se javljaju sa rješenjem Fonda smo pregledali, odredili terapije i kontrolne nalaze u svrhu pripreme za postupak, što ćemo nesmetano nastaviti i dalje da radimo po prispjeću novih pacijenata. Ne pravimo selekciju pacijenata ni po kojoj osnovi izuzev medicinske, tako da su kao i uvijek prioritetne pacijentkinje starije životni dobi i specifične medicinske istorije – rekli su iz ove klinike.

Zanimljivo je da iz klinike sada ne spominju kako su nove procedure odložene na mjesec dana, po preporuci Fonda, a što su prije samo nekoliko dana naveli u svom odgovoru Udruženju “Roda”. Udruženje je taj odgovor objavilo na svojoj Fejsbuk stranici proteklog petka.
Ministarstvo zdravlja RS, kao da ova problematika mnogo ne dotiče, kratko su poručili da se za sve obratimo nadležnoj zdravstvenoj ustanovi i Fondu ZO.

Plaćanje po fazama
FZO RS finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, za parove koji ne mogu prirodnim putem dobiti djecu. U cjelosti se finansiraju dva postupka VTO ženama do 40 godina, ženama od 41. do navršene 42 godine Fond finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove.

Ugovor za pružanje ove usluge zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom ”Medico-S” iz Banjaluke.
– Prošle godine je “Medico-S uradila 579 kompletnih procedura pacijentima sa rješenjem FZO, a ove godine do ovog momenta imamo već oko 500 pacijenata koji se liječe ili su se liječili na teret na Fonda. Liječenje ovom metodom je vrlo specifično te je jako teško predvideti različite situacije tokom liječenja pacijenata, ali smo sa Fondom ZO usvojili transparentan model po kome isporučujemo račune po fazama, nakon realizacije usluge. Pacijenti, prije nego što započnu liječenje metodom VTO u našoj ustanovi na teret države, prvo dobijaju rješenje Fonda, te se onda javljaju nama. Fond ima zakonsku obavezu da u roku od mjesec dana pacijentima koji su predali zahtjev izda rješenje, te je ove godine bilo više takvih pacijenata u odnosu na prethodne – rekli su za Srspkainfo iz ove klinike.

Fond je u 2021. godini odobrio ukupno 656 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju. Prema podacima ZU‚ “Mediko S‘‘, u 2021. godini rođeno je 179 beba. U 2020. godini rođeno je 170 beba. Do sada je, počevši od 2007. godine, postupkom vantjelesne oplodnje u Srpskoj rođeno više od 1.700 beba.

U odgovoru resornog ministarstva Narodnoj skupštini RS, iz juna ove godine, navedeno je da je trošak FZO RS u prošloj godini za vantjelesnu oplodnju bio oko 2,7 miliona KM, od čega 300.000 KM za refundaciju troškova VTO urađene u inostranstvu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI