Uz jesen stigla i viroza, najveći broj oboljelih djeca

Da je u predškolskim ustanovama u Banjaluci posljednjih dana povećan broj mališana sa virozama posvjedočili su iz Doma zdravlja Banjaluka, ali i roditelji mališana.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da su najveći broj oboljelih od viroza djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali i osobe sa oslabljenim imunitetom i dodaju da je povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade.

“Ima i pacijenata sa virusnim infekcijama, najčešće gornjih disajnih puteva, koje su praćene povišenom tjelesnom temperaturom, zatim upalama grla. Uobičajeni simptomi viroza su curenje nosa, kašalj, peckanje u grlu, povišena tjelesna temperatura i malaksalost”, kazali su iz Doma zdravlja.

Ljekari savjetuju izbjegavanje boravka u velikim grupama, te preporučuju češći boravak na čistom vazduhu, redovno provjetravanje prostorija u kojima se boravi i uzimanje vitamina C.

Lidija K. iz Banjaluke kazala je da njena kćerka već nekoliko dana ne ide u vrtić upravo zbog visoke temperature.

“Svake godine u septembru i oktobru imamo problem sa virozama, valjda i ta promjena godišnjih doba i oscilacije vanjske temperature na to utiču”, rekla je ona.

Marijana Zrnić, zamjenik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, istakla je da viroze kod mališana nisu neočekivane, ali da se ne radi ni o čemu alarmantnom.

“Nema nekog velikog osipanja koje bi bilo pokazatelj neke alarmantne situacije. Uglavnom se u našim vrtićima radi o sporadičnim slučajevima”, kazala je Zrnićeva.

Prema njenim riječima, roditeljima je naglašeno da u vrtić ne dovode djecu sa visokom temperaturom, grloboljom, bolovima u kostima i respiratornim infekcijama kako virus ne bi prenijeli na drugare.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: