Utvrđen Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, kojim su uređeni uslovi i način sticanja tih statusa, njihova prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava, te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

“Lica koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi postaje obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se dodaje da lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi pod određenim uslovima ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa iz budžeta Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture će voditi registre samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, a ministar će donijeti pravilnike o vođenju registra.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: