Usvojen novi cjenovnik javnog prevoza

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka, između ostalog, dogovoren je novi cjenovnik u javnom prevozu, subvencije za grijanje, kao i veće stipendije za učenike i studente.
Iz Gradske uprave Banjaluka je saopšteno da će u vezi s cjenovnikom u javnom prevozu grad na sebe preuzeti teret poskupljenja za studente, srednjoškolce i penzionere.

Prethodno su odbijeni amandmani Kluba odbornika SNSD-a na ovaj cjenovnik prema kojima je, između ostalog, traženo da grad izdvoji pola miliona KM mjesečno za javni prevoz.

Predsjednik Skupštine Banjaluke Mladen Ilić je rekao da je današnjim zasjedanjem završena priča u vezi sa javnim prevozom s obzirom da je usvojen novi cjenovnik.

– Došli smo do konsenzusa u vezi sa velikim brojem tačaka. Imali smo raspravu u vezi sa spornim regulacionim planom u centru grada i svi smo saglasni da je ovo gorući problem koji je zadesio grad – rekao je Ilić.
On je istakao da je ovo posljednje zasjedanje pred izbore u oktobru, te da odmah nakon izbora očekuje sjednicu Kolegijuma, a potom u drugoj polovini mjeseca i novu sjednicu gradskog parlamenta.

Skupština je danas usvojila odluku o povećanju stipendija učenicima i studentima, tako da će ona za učenike po osnovu uspjeha i socijalnog statusa sa 80 KM biti povećana na 100 KM, a za studente po istim osnovama sa 130 na 150 KM.

Kada je riječ o stipendijama za deficitarna zanimanja odnosno struke, za srednjoškolce je predloženo povećanje sa 160 na 170, a za studente sa 250 na 260 KM.

Usvojena je nova odluka prema kojoj je investitor koji gradi kolektivni stambeno-poslovni objekat, kolektivni stambeni objekat ili poslovni objekat površine veće od 1.000 kvadrata dužan da obezbijedi sadnju jednog drveta na svakih 500 kvadrata površine.

Na zasjedanju Skupštine Banjaluke donesena je i odluka o odobravanju subvencija privrednom društvu “Eko toplane”, prema kojoj će grad izdvojiti dva miliona KM za ove subvencije kako ne bi došlo do poskupljenja grijanja.

“Zeleno svjetlo” dobila je i odluka o postupku dodjele subvencija za nabavku opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: