Ustanovljavanje i dodjela „Plakete Spiridona Špire Bocarića“

Mladen Matović prvi dobitnik priznanja

Rotari klub „Banja Luka“ već više od 20 godina uspješno organizuje „Humanitarni bal“ gdje se prikupljena sredstva doniraju onima kojima je pomoć najviše potrebna. Ove godine, prvi put, sa željom da se prepoznaju istaknuti pojedinci za ostvaren izuzetan doprinos u oblastima nauke, umjetnosti i kulture, uspostavljeno je priznanje „Plaketa Spiridon Špiro Bocarić“. Ova Plaketa je u znak sjećanja na život i djelo jednog od najistaknutijih građana Banjaluke svog vremena, slikara, etnologa, pokretača filmske produkcije u gradu, te osnivača i direktora Muzeja Vrbaske banovine (1930.-1941. godine), kasnije Narodnog muzeja, a danas Muzeja Republike Srpske. Spiridon Špiro Bocarić je jedan od osnivača Rotari kluba „Banja Luka“ (1934.godine) i njegov predsjednik u trenutku prestanka rada 1941. godine. Rođen u Budvi 1876. godine, akademiju lijepih umjetnosti završio je u Veneciji, od 1914. godine je živio i radio u Banjaluci, a ubijen je i bačen u Šaranovu jamu (logor Jadovno) kod Gospića 19. jula 1941. godine od strane ustaša. Priznanje će se dodjeljivati svake godine.

Mladen Matović – prvi dobitnik priznanja
Na svečanosti održanoj u srijedu, 24. maja 2023. godine u Rotari klubu „Banja Luka“ prof. dr Milan Mataruga, predsjednik Kluba svečano je uručio Plaketu Mladenu Matoviću – prvom dobitniku ovog priznanja za koga je, pored ostaloga, istakao: Vanredni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci mr Mladen Matović rođen je 15.1.1980. godine u Banjaluci. Već punih 20 godina godina profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent, muzički pedagog i organizator kulturnih događaja. Autor je, urednik i recenzent više od trideset stručnih i naučnih publikacija, te redovan član žirija renomiranih muzičkih takmičenja u zemlji i inostranstvu.
Utemeljivač je i direktor tri tradicionalna muzička festivala u Banjaluci – Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor““ (ustanovljen 2007.godine), Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ (ustanovljen 2018. godine) i Festivala džez muzike „Intime Jazz Fest“ (ustanovljen 2018. godine). Od 2017. godine do danas obavlja dužnost direktora JU „Banski dvor – Kulturni centar“. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primjenjene, popularne, kao i muzike za djecu.
Autor je prvog mjuzikla za djecu u Republici Srpskoj „Petar Pan“ u režiji Juga Radivojevića, autor muzike i teksta himne Univerziteta u Banjoj Luci „U znanju je moć“, te autor muzike i teksta zvanične himne Republike Srpske „Moja Republika“. Od 2004. godine umjetnički je rukovodilac i dirigent Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ sa kojim je osvojio više od dvadeset značajnih međunarodnih priznanja.
Zvanični je predstavnik Bosne i Hercegovine u Svjetskom horskom savjetu (World Choir Council), najvišem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije „Interkultur“, koje okuplja ugledne kompozitore i dirigente iz preko devedeset zemalja svijeta.
Mladen Matović je 2022. godine rukovodio reprezentativnim dvomjesečnim programom obilježavanja velikog jubilej ustanove – 90 godina postojanja Banskog dvora, učešćem Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ na renomiranom horskom takmičenju „Svjetski horski kup“ u Barseloni i Kaljelji, dok je na ličnom stvaralačkom planu autor muzike za novu predstavu u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Konjić Grbonjić“.
Sve napred navedeno je odlučilo da članovi Rotari kluba „Banja Luka“ jednoglasno, tajnim glasanjem, izaberu Mladena Matovića za ovogodišnjeg dobitnika priznanja.
U svom obraćanju, Mladen Matović se zahvalio na priznanju, posebno što ono nosi ime čovjeka koji zaslužuje mnogo više pažnje u gradu nego što je to da sada bi slučaj i iskazao uvjerenje da će ovo priznanje biti snažan podstrek za dalji nastavak njegovog rada i stvaralaštva.
Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti rotari kluba Banja Luka realizovanih ove godine (poklon „Sunčanog sata“ građanima Banja Luke – 22. april, Koncert Benjamina Izmajlova -25. maj i sl.).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: