Uspješno završen II Pecka Outdoor festival

Kada se iskreno i časno služi prirodi i dobrim ljudima sve uloženo se vraća višestruko. Ovo nije samo još jedan komercijalni festival već festival koji vraća vjeru u ljude, djeci daje krila i osnažuje vezu sa prirodom. Učesnici su se ponašali kao da se poznaju već dugo i nije bilo ni najmanjih nereda. Raduje nas veliki broj posjetilaca i veći broj mještana i posjetilaca iz susjednih sela koji su svojim dolaskom podržali održavanje festivala u njihovom kraju. Ponosni smo što je još jedna čarolija iz Pecke otišla u svijet.

II Pecka Outdoor Festival obilježio je protekli vikend. Više od 1000 posjetilaca i učesnika svih generacija je tokom Festivala posjetilo Pecku. Kućama su se nakon vrlo aktivnog odmora u prirodi svi vratili prezadovoljni. Neki savladani ozbiljnim ali slatkim umorom nakon penjana na stijenama Pecke, drugi nakon pješanja do izvora Sane i pješačenja starim stazama do vidikovaca ovog kraja ili nakon rekreativnih ali i zahtijevnih biciklističkih vožnji do izvora Plive i Medljanke, te spuštanjem rafting čamcem Sanom, sve do Ribnika. Djeca su bila u euforiji nakon posebno zabavnog i intenzivnog programa, mnoštva avantura u prirodi, kreativnih SKC radionica i pozorišnih predstava uz koje su se krijepili nakon aktivnosti. Bilo je i onih koji su se odlučili za ‘aktivno’ izležavanje u dvorištu ispred Centra…  Svi redom prepuni utisaka, nisu skrivali oduševljenje, podijelili su ga sa nama i dali nam novi vjetar u leđa. Napravili smo pravu stvar, potvrdili opravadanost sopstevene zamisli da je priroda koja okružuje Centar za posjetioce Pecka okrepljujuća ne samo za nas, nego i za druge. I više od toga. Shvatili su i sami da im boravak u našem kraju, uz more festivalskih aktivnosti na otvorenom znači praznik za tijelo i dušu. Svi redom prepuni utisaka i riječi hvale, potvrdili su i jedinstvenost naše festivalske priče i osnažili nas u našoj opredijeljenisti da i dalje razvijemo jedini Outdoor Festival u BiH.

Uz aktivnosti za odrasle, ovogodišnji festival posebno su obilježila djeca, čiji broj ne možemo utvrditi, ali prema odzvanjanju njihovog smijeha i razdraganih uzvika i dva dana nakon festivala, procjenjujemo da ih je bilo baš mnogo… Bogat program posebno osmišljen njima na radost nije im ostavljao mnogo predaha  između brojnih uzbuđenja. Vozili su i oni bicikle, pješačili sa roditeljima, kampovali prvi put, ali i prošli nevjerovatnu avanturu u prirodi sa izuzetnim timom djevojaka iz SKC Kidsa, imali priliku da se okušaju čak i u robotici, zabavnoj fizici i matematici sa timom iz prijateljskog Robokidsa, neki od njih da savladaju osnovne ritmove na udaraljkama sa Afrodizijakom, da uživaju u dvije predstave i druženjima sa klovnom Cvjećkom, i da u nezaboravnoj euforiji na koncertu Jazz poesy cabaret-a gađaju se slamom dok cijelu livadu njome nisu prekrili.

U cijeli festivalski ambijent se savršeno ukopio Duško Mazalica na konju iz Konjičkog kluba ‘Čokori’, obučen kao vitez sa lukom i strijelom, podučavao je djecu i njihove roditelje jahanju i streličarstvu.

U toku noći ložili smo vatru u kampu oko koje su se okupljali ne samo oni koji su spavali u njemu. Sa jednog od proplanaka Pecke u subotnju noć posmatrali smo Saturn i pibližavali oku posjetilaca i druge planete i sazviježđa. Naš fotograf Vedran je nakon mnogo godina uspio fotografisati Mliječni put. Uzbuđenja opet mnogo, ali ono je doživjelo svoj vrhunac kada smo svi, veliki i mali, palili lampione, crvene i obliku srca, poslavši nebu poruku da s mnogo ljubavi ovdje na jednoj tački na Zemlji, u jednom selu Pecka, organizujemo festival za radost, osmjeh i ljepotu koju želimo sačuvati iznad svega drugoga!

Vjerujemo da je dobro koje nam priroda pruža nemjerljivo važno za naš opstanak, za naše bolje sutra, za zdraviji i kompetniji razvoj i sazrijavnje naše djece.

Tihomir Dakić bio je jedan od naša dva vodiča za učesnike opredijeljene da okuse biciklističku avanturu izuzetnim stazama Pecke. On je i ovogodišnje druženje sa biciklistima nazvao izuzetnim iskustvom, kao za njega samoga, tako i za sve učesnike.

“Prijavljeni za biciklističko druženje imali su priliku da osjete tlo Pecke pod nogama i točkovima. Da isprobaju svoju strast prema biciklu koliko je jaka i da osjete istinsko prirodno okruženje. Prvog dana smo vozili oko 50 kilometara i posjetili izvore Plive, gdje je petnaestak biciklista i biciklistkinja uživalo i hladnoj, bistroj i pitkoj vodi. Drugi dan smo imali više biciklista, te smo se podijelili u dvije grupe,
jednu koja je išla ovoga puta na izvor Sane, a druga koja je istraživala oko 35 kilometara okolna brda i vidikovce. Svi su se vratili zdravi i čitavi sa puno utisaka i fizički i psihički jači. Željni da istražuju i
ostale staze okolnih brda. Sam festival je ispunio očekivanja biciklista i čuli su se prijedlozi da se outdoor vikendi održavaju nekoliko puta godišnje“, ocjena je Tihina.

Naš Zagi iz PAK Sammit-a opet je bio na visini zadatka i u pješačku avanturu opet poveo najveći broj posjetilaca. ”Suštinski, ova godina je bila predobra. Neka predivna energija nas je sve nosila. Mislim da je teško porediti sa prošlom godinom jer smo tada imali vanredne okolnosti sa lošim vremenom ali ova godina je bila svakako daleko iznad. Što se tiče aktivnosti, jedino je visoka temperatura bila prijetnja učesnicima ali su staze većim dijelom vodile kroz hladovinu i kraj izvora pa smo se i sa tim dobro izborili”, rekao je Zagi.

Šareni market su činili proizvodi od hrane do suvenira koje su samo za festival pripremili mještani i proizvođači iz drugih sela. Posjetioci su imali priliku da probaju proizvode i da se upoznaju sa proizvođačima, a oni opet da prodaju po nešto zadovoljni odu kućama.  Šarenilo ponude je upotpunio restoran zdrave hrane ZEN iz Banjaluke, mala piljara sa voćem, slamnati koktel bar i nezaobilazna Pecka kuhinja na otvorenom.

Outdoor opremu su predstavili ALP Shop i Capriolo BiH koji je u okviru štanda organizovao takmičenje u brzini i spretnosti u vožnji biciklom, što je bilo dodatno uživanje za naše najmlađe posjetioce.

Naš festival svakako nije muzički, ali nekako posebno insistiramo da ga zaokružimo kvalitetnim umjetničkim programom u kojem ne možemo zaobići onaj muzički dio. Tako mi dostižemo željeni smisao u kojem spajamo sve što znači kvalitet života i njegove vrhovne vrijednosti na jednom mjestu, a u posebnom prirodnom okruženju. Naša priča tako ima potpuniji smisao. U subotu su poslijepodnevni ugođaj našim posjetiocima upotpunili sjajni momci iz Combine quarteta a u noći ih zabavljao i sa djecom plesao Nebojša Kuruzović i Jazz poesy cabaret. I za kraj izuzetni instrumentalista na gitari Duško Šobat posljednjim posjetiocima pružio je nezaboravne trenutke festivalske završnice. Uz vrhunsko muziciranje znalca u ambijentalnom muzičkom maniru zatvorio je II Pecka Outdoor festival.

Svi su redom zahvalili nama jer smo ih izabrali za svoju priču, jer je i njihova ocjena da je riječ o nezaboravnom iskustvu zajednička. I mi zahvaljujemo njima!

Želimo zahvaliti svim sponzorima i prijateljima bez kojih ovaj festival ne bi bio moguć. Troškovi održavanja festivala daleko od urbanih centara su viši ali smo uz podršku i razumijevanje svih uspjeli zaokružiti sve.

 

Bogat program za cijeli vikend omogućili su i pomogli naši prijatelji i pokrovitelji: Opština Mrkonjić Grad, Turistička organizacija Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Banjalučka pivara, Carlsberg, EU info centar u BiH, Vitinka, Control rent-a-car, Verano motors, Mako Print, Mikrofin osiguranje, Manja -Krajina Klas, Alp outdoor shop, Capriolo, Restoran ZEN, Leži Beg, Pak Summit, Penjački klub Extreme (Climbing club Extreme), Centar za životnu sredinu / Center for Environment, Ronilački Klub Buk, SKC KIDS, Domaćinstvo Mijatović, Ornitološko društvo „Naše ptice“, Afrodizijak, Libra Studio BL, Combine Quartet, Omladinski savjet Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Zepter Passport, Cerebra, Euro Beta, Čistoća a.d.Banja Luka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI