Uspješna godina za Tvornicu obuće Bema

Ova godina je za Tvornicu obuće Bema bila najuspješnija od svih četrnaest godina postojanja. Trenutno zapošljavamo 1250 radnika u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, a u narednom periodu planiramo zaposliti još 300 radnika. U ovoj godini smo ostvarili realizaciju od oko 14 miliona KM na šivaćoj igli, redovno izmirujemo svoje obaveze prema radnicima, dobavljačima i državi. Plata za ovih četranaest godina nikad nije zakasnila jedan dan, te smo došli do prosjeka plate od 600 KM plus prevoz i topli obrok.

Kao i prethodnih, i ove godine smo bili izuzetno društveno odgovorna firma, te smo pomagali razne sportske kolektive, vrtiće, zdravstvene i druge javne ustanove, podijelili smo desetak hiljada obuće po raznim osnovama.

Za djecu naših radnika smo kupili udžbenike, od trećeg razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, dva puta u toku ove godine smo dijelili obuću našim radnicama, kao i kalenadre, olovke, upaljače. Takođe, podijelili smo 371 paketić za novogodišnje praznike, te je iza nas jedna zaista uspješna godina.

Uložili smo preko 1,5 milion eura u opremu i sanaciju objekata u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, te iduće godine planiramo da nastaviti trend rasta.

Ove godine je prvi put u srednju školu upisano jedno odjeljenje učenika na smjer  tehničar modelar obuće, a na inicijativu Tvornice obuće Bema. Grad Banja Luka ovim učenicima dodjeljuje stipendiju od 160 KM, a Bema finansira knjige za učenike, prevoz, topli obrok, te praksu u našoj fabrici, te na ovaj način ulažemo u budućnost.

Ostvarili smo i zapažene rezultate u proizvodnji domaće obuće koja se prodaje u našoj prodavnici, a koja se nalazi u krugu maše fabrike, te iduće godine planiramo povećanje domaće proizvodnje i otvaranje naše prodavnice u centru grada.

Nadamo se boljem ambijentu za privredu što je i najavio premijer Višković, kako bismo mogli preko većih zarađenih plata naših radnika povećati standard i pokušati umanjiti odliv radne snage. To je nešto što ne možemo sami, te nam je potrebna pomoć Vlade RS kao i Vijeća ministara BiH, zbog nerealnih carina na repromaterijal koji niko ne proizvodi u BiH pa ga moramo uvoziti, zbog nerealno kursa KM, potrebni su nam podsticaji i povoljniji kreditni uslovi za privrednike.

Sve u svemu, očekivanja su velika, preduslovi dobri, na nama je da radimo, jer se kod nas u Bemi plata zarađuje a ne dobija, te bi tako trebalo da bude i na drugim mjestima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: