Uskoro pozorišne predstave na otvorenom?

Iako je u Republici Srpskoj otvoren veći dio objekata koji su bili zatvoreni zbog sprečavanja širenja virusa korona neki još uvijek nisu a među njima su i pozorišta. Prvobitno je bilo najavljeno da će pozorišta i bioskopi biti otvoreni 18. maja ali to se nije desilo.
Dok glumci i publika strpljivo čekaju odobrenje nadležnih institucija za povratak u pozorišne sale čini se da je , makar kao prelazno rješenje, izlaz u igranju predstava na otvorenom.


– Prije svega važno je istaći da pozorišne predstave spadaju u “manje” kulturne događaje. Kada kažem manje mislim na broj gledalaca, te ih zbog toga ne možemo upoređivati sa koncertima i drugim događajima na kojima prisustvuje i po nekoliko hiljada gledalaca. Predstave traju u prosjeku 90 minuta i za to vrijeme, kao što svi znamo, nema nikakvog kretanja i interakcije.Osim toga, pozorišta imaju svoju stalnu publiku pa tako na pozorišne predstave u više od 90 % slučajeva zajedno dolaze članovi istog domaćinstva ili eventualno prijatelji sa posla – ljudi koji su svakodnevno u bliskom kontaktu. Zbog svega gore navedenog, sigurni smo da organizovanje predstava na otvorenom predstavlja manji epidemiološki rizik od recimo, boravka u nekom većem ugostiteljskom objektu u kojem, uz propisane mjere, istovremeno jede i pije 100 ili više ljudi. U zatvorenom prostoru bio bi potreban nešto veći razmak između gledalaca uz preporuku nošenja maski. Slično mišljenje imaju i naši saradnici iz pozorišta i kulturnih centara širom Republike Srpske koji su spremni da se prilagode i rade u novonastaloj situaciji. Za početak bi izvodili manje forme, monodrame i duodrame koje nemaju zahtjevnu scenografiju i u kojima je međusobni kontakt među glumcima minimalan ili ga nema. Možda to neće biti na vrhunskom nivou ali to i nije naš primarni cilj. Cilj nam je pojaviti se uživo pred našom publikom, makar i u nešto skromnijem izdanju. A od jeseni se svi nadamo povratku na staro i izvođenju predstava u punim pozorišnim salama – rekao nam je Goran Vrhovac, direktor agencije Venturo koja se bavi produkcijom i organizacijom kulturnih događaja.

Slično razmišljaju i u našem okruženju pa su u Federaciji BiH i Hrvatskoj prije nekoliko dana pozorišta počela sa radom uz propisane mjere zaštite a za početak juna najavljuju brojna izvođenja na otvorenim scenama.U Srbiji je otvaranje pozorišta najavljeno krajem maja a od sredine juna planirane su predstave na otvorenoj sceni Tašmajdan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: