Uskoro otvaranje 8 vrtića

Anketiranje roditelja, koje je izvršeno prošle sedmice, pokazalo je da će u predškolske ustanove, koje bi uskoro trebalo da počnu s radom, ići oko 200 mališana, potvrdila je za “Nezavisne” Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Kurtinovićeva je rekla da će djeca biti raspoređena u osam vrtića i to u 23 manje grupe od po najviše desetoro mališana.

“Prema rezultatima anketiranja roditelja, imamo prijavljenih 202 djece, naš plan je da napravimo manje grupe od po najviše desetoro djece, i to u 15 vrtićkih, sedam jasličkih i jednoj grupi djece sa poteškoćama u razvoju”, rekla je Kurtinovićeva.

Istakla je da će s radom početi vrtići “Marija Mažar”, “Plavi čuperak”, “Kolibri”, “Nataša”, “Naša djeca”, “Neven”, “Radost” i “Bubamara”.

“Rezultate ćemo predstaviti gradonačelniku da vidimo da li se on slaže sa ovim planom ili možda preporučuje nešto drugo”, kazala je Kurtinovićeva.

Mnogi roditelji pitaju se da li će i mališani, kada se vrate u vrtiće, morati nositi posebnu zaštitnu opremu, a Kurtinovićeva kaže da će o svim posebnim mjerama, kojih će se morati pridržavati, biti pravovremeno obaviješteni.

“Mi čekamo uputstva od Instituta za javno zdravstvo RS na koji način ćemo raditi i koje higijenske mjere ćemo morati da sprovodimo”, objasnila je Kurtinovićeva.

U privatnim predškolskim ustanovama u gradu rekli su da će se u vrtiće vratiti oko 15 odsto djece.

“Određeni broj roditelja je zainteresovan da vrati djecu u vrtiće sada u maju i taj broj se kreće oko 15 odsto. Oko 10 odsto roditelja bi nešto kasnije poslalo djecu u vrtić, jer čekaju poziv od poslodavaca da se vrate na posao”, rekli su u jednom privatnom vrtiću u gradu.

Dodali su da im problem predstavlja nedovoljna povezanost sa institucijama te da su često u nedoumici da li i kada treba da počnu s radom te na koji način će rad biti organizovan.

Marija K., majka trogodišnje djevojčice, rekla je da, iako ima potrebu da dijete pošalje u vrtić, to neće uraditi sada u maju, već će čekati da se situacije sa virusom korona smiri.

“Mislim da je bolje da još malo sačeka, ali razumijem roditelje koji nemaju drugu soluciju. Na sreću, imam nekoga ko može da mi pričuva kćerku, pa nije hitno da odmah krene u vrtić”, rekla je ova majka.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je s ciljem prevencije širenja virusa korona od 16. marta bio organizovao rad u četiri vrtića, i to “Marija Mažar”, “Sunce”, “Lana” i “Leptirić”. Tada su iz ovog centra saopštili da je u ovim vrtićima prijavljeno 111 djece za čije čuvanje nije postojala alternativa. Međutim, zbog veoma malog broja djece koju su roditelji slali u ove ustanove, Štab za vanredne situacije je već 17. marta donio odluku da radi samo jedan dežurni vrtić – “Marija Mažar”.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI