Uručene nagrade najboljim osnovcima i srednjoškolcima

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koje Grad Banja Luka tradicionalno dodjeljuje svake godine o Svetosavlju.

Na svečanosti u Banskom dvoru, gradonačelnik je uputio srdačne čestitke učenicima, najboljim iz 29 osnovnih i 17 iz srednjih škola, te njihovim nastavnicima, pedagozima i roditeljima.

-Trudimo se da svake godine uradimo i više od onog što možemo, da uvijek dodamo ponešto novo kako bi lik i djelo, kako bi duhovni put koji je utkao Sveti Sava što više bio u našim dušama, jer je to jedini spasonosni put srpskog naroda ma gdje god bio i gdje god živio u Republici Srpskoj, Srbiji, Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori ili negdje u dijaspori – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je istakao, velika je privilegija biti najbolji, velika je privilegija i čast dobiti Svetosavsku nagradu, ali jedna je ključna poruka – da čovjek kada je najbolji da se ne gordi, kada je najbolji da taj svoj uspjeh dijeli sa društvom, sa svojim narodom, sa svojim gradom i sa svojom zemljom.

-Sveti Sava je postao otac svom ocu i našem narodu. To je poruka da je prevazišao i one koji su mu bili svetonadzor, njegov otac i tada njegovi učitelji. To je i poruka našim učenicima da i oni mogu biti bolji nego što smo mi, tj. njihovi nastavnici i profesori, roditelji…Da i oni budu očevi svojim očevima i da našem narodu i gradu pokažu jedan novi put – poručio je gradonačelnik.

Poželio je da im ova nagrada bude podstrek, ali i da uspjehe koje postižu dijele.

-Moje duboko uvjerenje je da ako čovjek ima dar za bilo šta, to je dar od Boga, ali sve što se ne podijeli sa zajednicom nego se uzme samo za sebe, taj dar može da bude izgubljen. Dakle, suština je da dijelimo, i znanje, i ljubav. To je svetosavska poruka, to je svetosavski put, to je Svetosavlje upravo ono što je uradio Sveti Sava – zaključio je gradonačelnik.

U ime nagrađenih učenika, Marija Gatarić iz OŠ „Sveti Sava“ i Milica Vračar iz Medicinske škole zahvalile su gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Gradu za nagrade, ali i što su prvi put organizovali akademiju povodom dodjele Svetosavskih nagrada.

-Hvala im što se u ovo vrijeme kada se prave vrijednosti i obrazovanje sve manje cijene, trude da i dalje obraćaju pažnju na učenike i da cijene naš trud i rad – kazala je Milica, koja je i u osnovnoj i srednjoj školi postizala najbolje rezultate.

Marija je istakla da je odličan učenik i da je ostvarila zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike.

-Ova nagrada je za mene podsticaj za dalji rad i napredak, a kruna do sada ostvarenih uspjeha – zaključila je ova učenica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: