Uredite vaš balkon, dvorište-Vertikalni vrtovi

 

Vrtlarstvo je razonoda koju mnogi vole, ali najčešće život u gradu ne ostavlja dovoljno mjesta za tu vrstu hobija.

Međutim ako taj eventualni hobi  “pogledamo” sa vertikalne strane, bašte imaju potpuni smisao. Pored toga što ne zauzimaju prostor u već relativno malim balkonskim prostorima, imaju i drugih prednosti. Vertikalne bašte štite zid od visokih temperetura i vremenskih nepogoda, te im značajno poboljšavaju  termičke karakteristike. Ublažavaju buku sa ulica, utiču na kvalitet vazduha, mikroklimu prostor i čine ga ugodnim za boravak.

U zidnom vrtlarstvu, mogu se saditi  različite vrste grmolikog cvijeća , paprati, mahovine, trave, … Izbor je jako velik te ostavlja mogućnost za veliki broj kombinacija koji će prostor učiniti posebnim.

 

Vrltrastvo na zidu neće osjetiti koljena i leđa, a pored ukrasnog bilja mogu se uzgajati razne vrste povrća i voća, kao što su razne vrste salata, špinat, kopriva,  salatni krastavac, paradajiz,  mrkva,  luk, paprika,  loze, jagode,…. Birajte sorte manjih plodova, koje brže dospjevaju. Redovno ih berite da bi potaknuli rast novih plodova.

 

Takođe, mogu se  saditi i začinske biljke, te osim što ćete uvijek imati svježe dodatke jelima, bosiljak će “tjerati” komarce, a paradajiz muve. Izbor začinskog bilja je velik pa tako možete da sadite peršun, celer, kopar, razne vrste bosiljka, origano, timjan, vlasac, ružmarin, lavandu, žalfiju, anis, mentu, estragon, ljupčac (vegeta), krasuljicu, komorač,…………

Začinske biljke se postavljaju na  mjesto gdje ima puno sunca i ne zalijevaju se puno. Potrebno ih je redovno šišati,  da bi bile bogatije. Po završetku sezne jednogodišnje biljke se osuše ili zamrznu, a višegodišnje prebace na neko toplo i svijetlo mjesto do sljedećeg proljeća.

Vertikalnu baštu može se napraviti na više načina. Jedna opcija je da se saksije pričvstite na zidove. Biljke se mogu saditi i  u “platnene đžepove”, drvene palate, betonske blokove,   žičane ili drvene mreže. Potrebno je predhodno zaštititi zidove od vlage.

Pogledajte kako napraviti vertikalni vrt:

https://www.youtube.com/watch?v=wSjQehUZqjs

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: