Uprkos izjavama nadležnih, građani strahuju zbog vode iz česme

Otkako je crna „mrlja“ uslikana u Vrbasu prošle sedmice, među Banjalučane se uvukla jeza šta je uzrok ove pojave i da li je voda za piće sada ispravna.
Iz nadležnih institucija poručuju da je riječ o poznatom fenomenu otpuštanja pigmenta algi, te da kvalitet vode nije upitan. Ipak, građani sve više upozoravaju jedni druge da prestanu piti vodu iz česme. Panika se proširila društvenim mrežama, a mnogi dobijaju i privatne poruke od poznanika. Roditelji se naravno najviše boje za djecu, te su mnogi iz predostrožnosti prešli na flaširanu vodu.

Podsjećamo da su iz „Vodovoda“ saopštili kako su pojačali kontrole i da nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu sirove vode Vrbasa, niti da ima uticaja na kvalitet vode za piće.

– Svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju spada voda na vodozahvatu Novoselija. Takođe, svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju – kažu u “Vodovodu”, naglašavajući da stalno rade analize i da će javnost o svemu biti obaviještena.

I upućeni u rad nadležnih insitucija koje kontrolišu kvalitet vode, sa kojima smo nezvanično razgovarali, uvjeravaju da je voda u Banjaluci ispravna i da niko ne bi rizikovao zdravlje oko 200.000 ljudi.
“Ako su to alge, ja ću se izviniti”

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Čedomir Crnogorac izrazio je sumnju da je akcident u Vrbasu nastao od algi, on vjeruje da je mrlja nastala ispuštanjem ulja u Vrbas.

– Vidio sam vodu i moje iskustvo govori da su to određena ulja i masnoća. Ja ću se duboko izviniti svima koji mi dokažu da to može biti od algi – poručio je on.

Izvo: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: