Uprava grada na seksistički način promoviše Banjaluku

Banjalučani su zgroženi viber stikerima kojima se Grad Banjaluka pohvalio juče. Naime, iako je javnost na društvenim mrežama već dva mjeseca ukazivala da je viber stiker 7 na 1 uvredljiv i seksistički, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i Gradska administracija uopšte nisu reagovali i pustili su ove stikere u opticaj.

Željka Umičević iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka kaže da se ovim sramotnim i uvredljivim stikerom žene još jednom žene koriste kao roba.

“Ovu već otrcanu banjalučku legendu Gradska uprava je iskoristila da na jedan seksistički način promoviše Banjaluku, nudeći kao atrakciju ženska mlada zgodna tijela 7 Banjalučanki prikazanih na stikeru kao povod zašto bi turisti trebali doći u Banjaluku. Šta Grad poručuje ženama ovim stikerom? Da je njihova uloga da budu broj, i da svojim tijelima privuku turiste? Ako su već htjeli promovisati legende Banjaluke, zašto nema legende o Safikadi? Šta Banjaluka ovim stikerom poručuje turistima? Da su potencijali i atrakcije Banjaluke, pored Kastela, Šehitluka, ćevapa i atraktivna ženska tijela Banjalučanki”, rekla je za BUKU Željka i dodala: “Promovisati i hvaliti se ovakvim načinom prikazivanja žena je za svaku osudu i najmanje što Grad može napraviti jeste da ukloni ovaj ponižavajući stiker”.
Gordana Katana, novinarka iz Banjaluke, kaže da, kada je vidjela na društvenim mrežama stiker „ Ovdje je 7/1“, pomislila je da je riječ o jednoj od besmislica koje se svakodnevno objavljuju, a potom je uslijedilo, u najmanju ruku, neugodo iznenađenje, pa onda istinska ljutnja zbog činjenice da iza njega stoji Grad Banjaluka.

“Jer šta se, zapravo, iz takve poruke iščitava? Da smo mi, žene ovoga grada, komadi, brojevi, roba na tržištu, koja bi se trebala predstaviti kao dio ‘turističke ponude’. Poručuje li to Grad onima koji ga pohode da nakon raftinga, piva, ćevapa, mogu da izaberu i neku od ‘onih sedam koje jedva čekaju da ih neka muška ruka pokupi’. To je poruka koja zahtijeva i ozbiljan odgovor Banjalučanki, ali i izvinjenje Grada svima nama. Jer ne želim vjerovati da se bilo koja žena može osjećati nepovrijeđeno ovakvom vrstom poruke”, rekla je Gordana Katana.

Dodaje da je ova statistika 7 na 1, koja je i dokazano netačna, krajnje nepotrebna. Ovo je tek jedna od neukusnih urbanih priča koje se vežu za Banjaluku i koja nema nikakvo pokriće u realnosti.

“Repatrijarhatizacija društva započeta devedesetih godina prošlog stoljeća, nažalost, sada se već duboko ukorijenila u naše društvo. Kćerke i unuke AFŽ-ovki okrenule su glavu od onoga za šta su se njihove pretkinje borile i izborile. Žene su, odnosno, nažalost, veliki broj njih, pristale da postanu objekt, sredstvo manipulacije. Stoga se i emancipatorne borbe moraju, što je poražavajuće, ponovo početi voditi danas kada smo na pragu druge decenije 21. stoljeća”, pojašnjava Katana.

Književnica Tanja Stupar Trifunović kaže da, ako neko misli da su mizoginija i stereotipi način za promociju turističkih potencijala Banjaluke, onda je debelo promašio.

“Stiker 7/1 promoviše neukus, mizoginiju i laž”, rekla je Tanja.

Iz Fondacije Udružene žene Banjaluke rekli su nam da su poslali reakciju Gradu Banjaluka i da one osuđuju odluku Grada da u okviru Viber paketa stikera o Banjaluci uvrsti stiker koji na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banjaluke, sa namjerom da dodatno promoviše Banjaluku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

“Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banjaluke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banjaluke. Tražimo od Grada Banjaluka da hitno ukloni ovaj stiker iz Viber paketa, kao i iz svih pratećih promotivnih materijala koji se koriste u ovoj kampanji te da se javno izvini svim građankama Banjaluke zbog seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada”, rekla je Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene.

Aktivistkinja Jovana Boljanić kaže da je poražavajuće što se u našem gradu pridaje značaj nepouzdanim, ali i nebitnim statistikama, jer ne samo to da nisu mjerodavne, jer odavno nismo dio statistike ni broj za prikazati procenat nečije frustracije u ovom slučaju Gradske uprave koja po ko zna koji put zaredom povlači očajan potez.

“Zašto bi se uopšte jedna ozbiljna institucija ili grupacija bavila tako banalnim procjenama i kako će to stikeri na viberu doprinijeti boljem statusu grada? Zašto se i u 2019. godini očekuje da bi uloga žene u našem društvu bila prihvatljiva, upotrebljiva i vidljiva samo uz nekog muškarca? Zašto nam je i asocijacija na savremenu ženu ili bolje reći ženu DANAS roza štikla i uska suknja, da li se to i danas nakon toliko godina borbe za mjesto koje želimo i koje nam pripada, moramo takmičiti u štiklama, da li to naša Gradska uprava vrednuje ženu kroz prizmu in i out fit , šta je to nama naša borba dala pa da pored neizmjerno mnogo primjera uspješnih žena na raznim poljima iz različitih oblasti, intelektualno obogaćenih i ništa manje bitnijim u temama koje bi mogle postati brend, viber stiker ili mamac za to nešto što su željeli postići ovim stikerima? Pitam se dokle će nam Banjaluka postajati i ostajati poznata samo po sramotnim procjenama, nerazjašnjenim slučajevima, ubistvima , otimačinama i viber stikerima”, kaže Jovana.

Rekcija žena na društvenim mrežama je takva da su one zgrožene odlukom Grada i traži se hitno povlačenje stikera iz upotrebe.

Gradonačelniku Banjaluke od aprila je ukazivano na problem sa stikerima, ali Grad je ipak odlučio da istraje na njima.

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI