Upozorenje na olujni vjetar i obilnije padavine u narednim danima

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske obavještava da se u periodu od 15. do 17. septembra očekuje jak do olujni vjetar kao i obilnije padavine.

– U četvrtak vjetrovito uz umjeren do jak jugo uz udare od 40 do 60 km/h. U višim predjelima, pogotovo u Krajini ponegdje olujni vetar uz udare do 70 km/h. U petak i subotu 16. i 17. septembra očekuje se jača promjena vremena uz obilnije padavine na jugu i zapadu uz povremeno jak vjetar. U subotu će doći i do naglog zahlađenja. U nedjelju prestanak padavina. Najviše padavina se očekuje u Hercegovini i na zapadu – navedeno je u dopunskom meteorološkom biltenu.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da je zbog obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu moguć porast bujičnih vodotokova kao i problemi sa oborinskim vodama u gradskim zonama.

Kako su naveli, u petak 16. septembra na jugu se očekuje oblačno i vjetrovito vrijeme sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U ostalim predjelima vjetar će oslabiti i biće promjenljivo uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Kiša će biti češća ujutru na sjeveru i sjeverozapadu, tokom dana će biti više suvog vremena, na istoku uz sunčane periode. U Hercegovini u većini predela od 40 do 60 mm kiše, u zoni jačih pljuskova i do 100 mm kiše, na zapadu 20-50 mm kiše. U ostalim predjelima manja količina padavina.

U biltenu je za subotu 17. septembra najavljeno naglo zahlađenje uz jaku kišu. U Hercegovini i na zapadu obilnije padavine. Tokom dana jače zahlađenje prvo na sjeveru i zapadu, a do kraja dana u svim predjelima. U većini predjela očekuje se 20 do 40 mm kiše, na zapadu od 40 do 60 mm kiše, na jugu oko 60-70 mm kiše.

Prestanak padavina, najavljen je za nedjelju i to prvo na sjeveru i zapadu, a do kraja dana i u većini predjela.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI