Upozorenje na obilnije padavine, jak vjetar i zahlađenje

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da je u noći između 26. i 27, kao i 27. marta došlo do jače promjene vremena uz pojavu jakog i olunog vjetra, lokalno jače padavine, naglo zahlađenje i snježne padavine na planinama.

– U ponedeljak, 27.03. ujutru padavine i vjetar slabe i prestaju, dok će tokom prijepodneva i sredinom dana biti promjenljivo oblačno i pretežno suvo – navodi se u dopunskom meteorološkom biltenu.

Kako su naveli, tokom popodneva zahlađenje uz nove padavine koje se premještaju od sjevera ka jugu i istoku.

– U nižim predjelima će padati kiša, a u višim predjelima uz pad temperature kiša će preći u susnježicu i snijeg. Popodne će jačati sjeverni vjetar prvo na sjeveru, a uveče u svim predjelima. Očekuju se udari vetra 50 do 80 km/h. U brdsko-planinskim predjelima jak i olujni vetar i snježne padavine mogu uzrokovati nanose, vijavice i smetove na putevima. Tokom naredne noći vjetar slabi na sjeveru, a jak do olujni će i dalje duvati u Hercegovini – navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Apel za oprez

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih padavina i jakog vjetra preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične sigurnosti i imovine.

Apelujemo da se sugrađani u vrijeme kada su prognozirane nepovoljne vremenske prilike ne kreću u blizini vodova električne energije, oštećenih stabala, lako lomljivih predmeta na visinama itd, te da uklone stvari koje bi u slučaju vjetra mogle pasti sa viših dijelova objekata i izazvati povrede. Takođe neophodno je prilikom napuštanja objekta zatvoriti prozore i vrata, te urediti dvorišta okolo objekata. Apelujemo i da direktori javnih institucija, preduzeća i drugih pravnih lica preduzmu određene mjere na zaštiti imovine u vlasništvu preduzeća – naveli su iz Civilne zaštite.

Nadležne službe pratiće situaciju i u skladu sa tim obavještavati javnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI