Upozorenje na obilne padavine

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na obilne padavine za period od 18. januara od 15.00 časova do 19. januara do 12.00 časova.

-U Hercegovini se očekuju padavine od 50 do 80 (l/m2) mm kiše, lokalno do 100 mm kiše. U Sarajevsko-romanijskoj regiji, Gornjem Podrinju i na zapadu od 30 do 60 mm. Na sjeveroistoku od 10 do 20 mm. Danas popodne vejtrovito i padavine će ponovo jačati u Hercegovini, gdje će biti i pljuskova sa grmljavinom uz obilnije padavine, zatim i u Sarajevsko-romanijskoj regiji. Uveče i u noći jača kiša će zahavtiti i sjeverne predjele. Maksimalni udari vjetra na jugu i jugoistoku od 40 km/h do 80 km/h.Jače padavine će se nastaviti i sutra ujutru, a popodne padavine slabe i prestaju – navedeno je u biltenu.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda dodaju da zbog obilnih padavina koje su pale prethodnih dana i novih koje se očekuju, će doći do porasta vodostaja većih rijeka u njihovim srednjim i donjim tokovima.

-U zonama jačih padavina (u Hercegovini) moguća je pojava bujičnih vodotokova. Potrebno je dalje pratiti padavine i vodostaje u Crnoj Gori, gde će i danas biti obilnih padavina, koje mogu da prouzrokuju dodatni porast vodostaja rijeka u slivu Drine. U četvrtak, 19. januara ujutru na zapadu očekuje se pad temperature, dok će na planinama početi snijeg uz formiranje snježnog pokrivača, a susnježica i snijeg će padati i ponegdje u nižim predjelima na sjeverozapadu. Tokom dana postepeno hladnije. Padavine će slabiti u većini predjela. Od petka zahlađenje uz povremene snježne padavine – saopšteno je u biltenu.

Apel za oprez

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih padavina i jakog vjetra preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične sigurnosti i imovine.

Apelujemo da se sugrađani u vrijeme kada su prognozirane nepovoljne vremenske prilike ne kreću u blizini vodova električne energije, oštećenih stabala, lako lomljivih predmeta na visinama itd, te da uklone stvari koje bi u slučaju vjetra mogle pasti sa viših dijelova objekata i izazvati povrede. Takođe neophodno je prilikom napuštanja objekta zatvoriti prozore i vrata, te urediti dvorišta okolo objekata. Apelujemo i da direktori javnih institucija, preduzeća i drugih pravnih lica preduzmu određene mjere na zaštiti imovine u vlasništvu preduzeća – naveli su iz Civilne zaštite.

Nadležne službe pratiće situaciju i u skladu sa tim obavještavati javnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI