Upitan odlazak reprezentacije na Evropsko prvenstvo

Stanje u rukometu BiH je na klackalici, ili će reprezantacija ići na Evropsko prvenstvo ili će od toga odustati.

Ponovo smo uputili dopis Ministarstvu civilnih poslova, te tražimo hitan sastanak po pitanju nalaženja rješenja, ID broja i finansiranja puta na EP. U slučaju da se tu ne nađe rješenje, neće se ići na EP i pored najveće volje i želje Upravnog odbora.

Na jednom od sastanaka nas je slagao direktor Poreske uprave FBiH, gdje je jedno govorio a drugo radio, te će on biti glavni krivac, a sukrivac će biti Vlada BiH koja treba da nam finansijski pomogne.

Sjednicu UO sam zakazao za 15.10.2019. godine, gdje će glavna tačka dnevnog reda biti odlazak – neodlazak na EP. Takođe, selektor Šuman će iznijeti plan priprema za EP, kao i selektor omladinske reprezentacije.

Mi smo predložili da RSRS koji je suosnivač RSBiH, preuzme dio nadležnosti, da plaćanje ide preko RSRS, od kotizacije klubova do svega ostalog, time bismo privremeno deblokirali i omogućili rad RSBiH, platili zaposlene radnike u kancelarijama, telefonske dugove i zakup prostorija. Međutim, to neće da potpišu predstavnici hrvatskog naroda iz samo njima znanih razloga. Nudili smo i da plaćanje ide preko RSFBiH, ali oni ni to nisu htjeli prihvatiti.

Od svega se prave problemi i cirkus, što je po meni nepotrebno.

Vlada FBiH je odobrila RSBiH 100 000 KM od čega smo 60% planirali podijeliti igračima kao nagradu za plasman na EP, a ostalo uložiti u pripreme. Međutim, to se još uvijek nije realizovalo, tako da gdje god pokušamo, udarimo na tvrd kamen.

Ja, kao predsjednik sam dao sve od sebe, ali imamo opstrukciju od hrvatsko dijela UO. Smatram da u novom Statutu RSBiH moramo izbaciti Herceg-Bosnu, te da se ugledamo na fudbal, da se savez sastoji iz RS RS i RS FBiH koji se sastoji od kantona i županija. Treba da prepišemo Statut FS BiH, te da na duži period riješimo pitanje rukometa i odlučivanja.

Na sjednici ćemo, takođe, izabrati dobavljače sportske opreme za rukometne selekcije, te se nadam da ćemo potpisati ugovor između RS RS i RS BiH o preuzimanju nadležnosti o obavljanju finansijskih usluga.

U budućnosti nas očekuje turnir u Bugojnu za mušku juniorsku reprezentaciju, kao i zakazivanje Skupštine RS BiH.

Apelujem na članove UO da budu kooperativni i da rade u interesu rukometa, a od institucija BiH koje za nas nisu već duži period izdvojile ni pfeninga, da nam pomognu finansijski kako bismo mogli otputovati na Evropsko prvenstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: