Upis u srednje škole od ponedjeljka

Upis učenika u prve razrede srednje škole u Srpskoj počinje od ponedeljka, a prema planu predviđen je prijem 10.953 svršena osnovca.
Učenici koji imaju više od 60 bodova, dokumenta za upis u srednje četvorogodišnje škole mogu predati 14. i 15. juna, dok će za đake koji imaju manje bodova prijem dokumenata u srednjim četvorogodišnjim i trogodišnjim školama trajati od 21. do 23. juna.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete RS, za četvorogodišnja zanimanja planiran je upis 8.251 učenika, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena.

U idućoj školskoj godini malim maturantima je na raspolaganju ukupno 106 zanimanja, među kojima i osam novih.

U struci građevinarstvo i geodezija uvedena su dva nova trogodišnja zanimanja – fasader i moler, a u struci mašinstvo i obrada metala trogodišnja zanimanja operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.
Među četvorogodišnjim zanimanjima, u struci elektrotehnika novina je smjer tehničar multimedija, u ekonomiji i trgovini – carinski tehničar, dok su u poljoprivredi i preradi hrane uvedena zanimanja agrotehničar i agroproizvođač.

– Školovanje za agrotehničara traje četiri godine, a učenik će biti sposoban da sam organizuje svoju proizvodnju na vlastitom imanju ili da radi u zadruzi – pojasnila je profesorka banjalučke Poljoprivredne škole, Zorica Vuković.

Đaci koji su još neodlučni, spisak svih škola i smjerova u Srpskoj mogu pogledati na zvaničnoj aplikaciji “Vodič kroz zanimanja”.

– Maturantima osnovnih i srednjih škola savjetujem da pažljivo biraju svoje zanimanje, prema sopstvenim talentima i afinitetima, ali i na osnovu saznanja o deficitarnim profilima, kako bi po završetku školovanja lakše došli do zaposlenja i doprinijeli razvoju svoje zajednice – poručila je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

JULSKI ROK
U julskom upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole traje od 5. do 7. jula.

Rezultati upisa objavljuju se 9. jula. Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se na smjerove u školama gdje ima slobodnog mjesta.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI