Umjesto u azilu u Motikama, psi lutalice u vojnim kontejnerima

Kako u budžetu Grada Banjaluka već 10 godina nema novca za izgradnju najavljenog azila u Motikama, psima lutalicama novi dom će postati vojni kontejneri.
Umjesto “preskupog projekta”, vrijednog oko 1,5 miliona maraka, nadležni su prešli na jefitniju varijantu – 20 kontejnera koje su dobili od Vlade RS.

Podsjetimo da se napušteni psi širom grada već godinama smještaju u malo prihvatilište u Ramićima za koje ljubitelji životinja odavno upozoravaju da je krajnje neuslovno za boravak. Ovo prihvatilište je napravljeno kao privremeno sklonište pored gradske deponije, ali njenim širenjem ono se vremenom našlo u samoj deponiji.

Iako je azil namijenjen za 60 do 80 pasa, stvarni broj je duplo veći.

 

Parcela na kraju Motika, kod ulice Čelanovački put, trebalo bi ubuduće da primi do 250 životinja.

– Rebalansom budžeta dobili smo sredstva koja smo tražili za uređenje lokacije i pokrećemo nabavku za ograđivanje prostora, izgradnju temelja i komunalne infrastrukture kako bi se mogli postaviti konjtejneri. Ako sve bude po planu, nadamo se da će do kraja godine taj posao biti završen – precizirali su u Odjeljenju za komunalne poslove, koje vodi ovu aktivnost.
Kako napominju, namjera im je da ovaj azil bude daleko uslovniji i ljepši, sa zelenilom, kako bi se djeca, pa i ogranizovane grupe školaraca, opredijelile da dođu pogledati ove životinje.
Banjaluka definitivno ima problem s velikim brojem pasa na ulicama, a uzrok tome su, kažu nadležni, nesavjesni vlasnici koji napuštaju svoje ljubimce. Jedan od najbitnijih elemenata u okviru kontrole populacije pasa je, kažu, i preventivno djelovanje na pojavu kroz rad sa najmlađima.

Grad Banjaluka, u saradnji s predstavništvom Fondacije “Dog trast”, u BiH sprovodi programe edukacije djece, ali i sterilizacije pasa lutalica.

Od 2015. godine saradnja Udruženja građana “Koliba” i Fondacije “Dog trast”, predstavništvo za BiH, omogućava radionice učenicima u svim školama u Banjaluci. Radionica sadrži različite interaktivne aktivnosti u vezi sa držanjem i brigom o psima, najmlađi se uče odgovrnosti vlasnika kroz diskusije, debate, podsticanje kreativnog razmišljanja, ali i bezbjednosti prilikom prilaska i tokom igre sa psima. Za tri godine, oko 23.500 đaka je učestvovalo u ovoj edukaciji.

Pružite im dom
Nadležni pozivaju sugrađane da pruže novi dom nekom od napuštenih ljubimaca, koji se sada nalaze u prihvatilištu. Svi psi koji se daju na usvajanje, napominju, prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Slike pasa koji željno čekaju nove vlasnike mogu se pogledati na zvaničnoj stranici Grada. Takođe, sve potrebne informacije zainteresovani mogu da dobiju na brojeve telefona: 065/481-366 i 065/516-957.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: