Umičević traži “bolju kontrolu” bolovanja i podršku države

Tvornica obuće Bema zapošljava 1250 radnika u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, pri čemu uvijek ima oko 10% radnika na bolovanju, a taj se broj u posljednje vrijeme povećao na 15%.

Krajnje je vrijeme da se neki koraci preduzmu. Lično smatram da je porodična medicina promašen slučaj, kao i vođenje time da svaki pojedinac može da bira svog doktora, dovela je u problem ovo malo firmi koje trenutno posluju. Kakva je korist od renoviranja i građenja novih ambulanti u prigradskim naseljima kad ljudi ne žele da se prijavljuju u njih, već se prijavljuju u gradske, te ih grad mora zatvarati jer su nerentabilne.

Moj prijedlog je da se može ići kod doktora u mjestu gdje se stanuje. Takođe, predlažem da se uvedu doktori medicine rada u preduzećima, a preduzeća sa preko 500 radnika da imaju svoje doktore kako bi pomagali onima koji su bolesni, a kontrolisali one koji zloupotrebljavaju bolovanja. Tvornica obuće Bema zapošljava radnike iz pet opština, i nema nikakav uvid u bolovanja.

Na današnji dan ne radi 145 radnika, a od toga su 73 trudnice i porodilje, pri tome trudnice već u drugom mjesecu idu na bolovanje i čuvaju trudnoću, a tretiraju se kao da ih je ubola šivaća igla, što se refundira 70% u netu uz veliki zaostatak.

To je jedini način rada koji postoji kod nas i koji je poguban za privredu.

U Bemi ni jedna trudnica nije dobila otkaz, ali za ovih trinaest godina rada Beme nisam vidio trudnički stomak.

Jednostavno, ovo vodi u propast i tražim da Privredna komora organizuje sastanak sa ministrom zdravlja i direktoricom Doma Zdravlja u Banjoj Luci kako bismo pronašli rješenje za navedene probleme.

Tvornica obuće Bema zaposlila je socijalnog radnika koji se uz sve druge poslove bavi i tim problemom. Međutim, on nema pravo da ode kući i da provjerava radnike. Tako da je moj prijedlog da se uvede inspekcija za zloupotrebu bolovanja.

Kod nas u fabrici je serijska proizvodnja, i da dodje 145 radnika koji su na bolovanju, nemaju gdje sjesti, a to je jedno srednje preduzeće.

Marinko Umičević
Tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: